fredag 27 mars 2015

Var är korna som gör din mjölk i sommar?

.
 

Köper du ej ekologisk mjölk så har dina kor kanske det så här redan i dag. 


Jag läser på DN Debatt den 26 mars: "Avreglera - eller låt den svenska mjölken försvinna".

Ett citat: "I dag måste alla kor som inte mjölkar hållas på bete sommartid. Ett beteskrav sommartid låter naturligt när vi tänker på en gård med ett dussin djur i solsken och gröna hagar. Så ser dock inte dagens eller framtidens lantbruk ut, med ofta hundratals djur. "

Astrid Lindgren, tur att du slapp uppleva detta. Bregottreklamen ljuger! Lagen kräver att svenska går på bete endast om de inte mjölkar (dvs har en paus i mjölkproduktionen på två månader inför nästa kalvning).


Den 27 mars läser jag i DN sidan 12: "Konkurrensen hårdnar för svenska mjölkbönder".

Ett citat: "Vi tycker att fokus i stället ska ligga på hur korna har det alla dagar om året. I dag går till exempel många kor i lösdrift inomhus och där har de det bra."

Jag har själv mjölkat många kor - på konventionella gårdar med uppbundna djur, på en ekologisk gård på Ekerö och på en lösdriftsgård här i Upplands Väsby. Jag har sett alla system.

Det mest djurvänliga systemet tycker jag är den ekologiska driften. Därför köper jag endast ekologisk mjölk. Jag köper dessutom endast ekologisk fil, yoghurt och grädde. Oftast köper jag också ekologisk ost.
Eftersom jag dessutom är känslig för laktos så köper jag ännu dyrare mjölk, alltså ekologisk laktosfri. Men det gör mig ingenting. Jag vill inte stödja system där mjölkkorna är inomhus året runt!

Och om LRF får som de vill, ska inte ens ungdjuren och sinkorna få gå ut längre.

De flesta svenska kor och kalvar kan snart helt lagligt behöva leva instängda i stora mjölkfabriker och kommer aldrig få äta färskt gräs eller ens få sol i pälsen.
Varför ska folk då köpa vanlig svensk mjölk i stället för t ex tysk eller dansk?
 För mig finns bara ett sätt att konsumera mjölkprodukter med gott samvete: 

Köp svenskt och köp ekologiskt!


Bara då kan du vara säker på att "dina" kor har det så här på sommaren!

.

Inga kommentarer: