lördag 8 augusti 2015

Angående hundattacker: En socialiserad valp biter ALDRIG ihjäl en annan hund som vuxen


Låt hundar hälsa - OM de är lugna. Den brokiga hunden till vänster
är egentligen lite spänd (svansen) och kopplen är för korta, vilket
också skapar spändhet. Dra eller ryck inte i kopplen medan hundarna
hälsar!! Prassla med godispåse i fickan och locka med rösten
när mötet ska brytas.


Jag läser i Vi i Väsby om en ny hundattack.
En stackars ägare med liten hund möter en aggressiv schäfer som sliter av sitt koppel och...

Jag har svårt att tänka mig något värre för den som älskar hundar mer än något annat, som jag. Och tyvärr tar inte alla hundägare sitt ansvar att uppfostra sin hund till en god "hundmedborgare" i samhället. Därför har jag nästan alltid med mig en försvarssprej för hundar. Men man ska hinna få upp den också...
Har man ingen spray så kanske man hinner ta upp sin hund i famnen och vända sig bort, men man kommer antagligen att bli biten själv då. Det enda positiva med det är att lagen (tyvärr) ser strängare på att hunden biter en människa än att den biter en annan hund.

Jag har förståelse för kraven på kopplingstvång, men det är egentligen inte hela lösningen. Det är god och tidig socialiseringsträning som effektivast förhindrar dessa händelser. Koppel kan gå av eller ägaren tvingas släppa taget.
När en hund biter ihjäl en annan hund så var hunden inte sällan kopplad. Men det som saknas i samtliga fall när ens hund attackeras under promenaden är alltså en god socialisering.  För mig är det helt säkert att kvinnans schäfer inte var socialiserad med andra hundar. Eller så hade hon försökt, men det hade blivit fel och hon hade gett upp.

Alla valpar - oavsett ras - behöver träna på och uppleva "lugn, positiv, social kommunikation" med "X". "X" kan stå för en man, en bebis, ett barn 2-4 år, ett barn 5-10 år, en liten hund, en mellanstor hund, en stor hund, en katt mm. Då kommer den valpen senare i livet - lite beroende på övrig uppfostran - att inte så ofta att jaga "X", ännu mer sällan att nafsa "X" - och den kommer ALDRIG att bita ihjäl "X"!
Förutsättningen är dock att valpen har mött "X" som liten (flera gånger mellan idealiskt ca 6 och 14 veckors ålder) och fått kommunicera i en lugn och positiv sinnesstämning. Helst också med flera olika individer av "X". Flera bebisar, flera treåringar, flera små hundar osv.


SOCIALISERA DÄRFÖR DIN VALP till allt möjligt i er omgivning! 
Detta tror jag görs för lite, generellt sett. Okunskapen är stor i Sverige. Kanske för att vi själva inte är lika sociala av oss som i de flesta andra länder!
Några snabba tips:  Vänta före mötet, stå en bit ifrån och prata med varandra. Eller promenera en stund tillsammans. Detta har många "på gatan" inte tid med, och du vet hellre inte vem den andra hunden är. Därför är det bästa ofta att stämma träff i förväg för socialiseringsträning.
Hälsande kan vanligtvis ske när båda parterna är lugna och hyfsat avslappnade.
Om det gäller träning mot annan hund, så kan hundarna hälsa i koppel eller utan koppel. Båda har sina för- och nackdelar. När hundarna ska få hälsa, ge långa koppel (om de är kopplade), dra inte i kopplen, stå på avstånd från varandra så att risken minskar att hundarna snor in sig. Avbryt med lockande röst och godislockande (dock ej nära den andra hundens mun!) efter en kort stund om hundarna har svårt att slappna av.
Motverka, förebygg, avled muskelspändhet och upphetsning i sinnet. Då ökar chansen till bästa möjliga upplevelse. 
Om din hund ska träffa ett yngre barn så måste någon ansvara för hunden och någon annan ansvara för barnet. Börja med att kanske bara sitta lugnt tillsammans. En valp av liten ras har mycket svårare att tåla ett livligt barn än t ex en newfoundlandsvalp. Se till att din valp får ett positivt minne av mötet, annars är det bättre att det inte blir något möte alls.Många hundar har en FANTASTISK social kompetens - om den bara får chansen att utvecklas...

Tänk också på att arvet till vargen numera är ganska långt bort. En av våra största svenska experter på hundens etologi, Lars Fält, har sagt:  "Hundar har bekanta - det har inte vargen".
Vargen har bara sin flock. Men din hund har din flock - och vänner! Om du tillåter den...

Gå också kurs med din hund - både valpkurs och fler kurser. Det är alltid nyttigt att träna bland andra hundar och du får en bättre kommunikation med din hund, det är aldrig fel. 

Här är en trevlig artikel om hur man kan träna hundar att hälsa lugnt: 

http://dogmantics.com/teach-your-puppy-appropriate-greetings-on-leash/


Här är artikeln från Vi i Väsby:

http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/ihjalbiten-hund-startar-debatt/dbbogx!BwHoxRvK5p3pIsehUwgSg/

Jag skrev också en kommentar under artikeln, som kan läsas av den som vill.


2 kommentarer:

Wilma sa...

Hej! Jag har en liten chihuahuavalp på 2 månader nu som är väldigt bitsk och skallig och undrar vad man kan göra åt detta? Hon får mer eller mindre ryck då hon springer runt och skäller och bits på allt och alla. Det är inte bara det vanliga valpbitandet, utan mer allvarligt och aggressivt.
Hon vägrar även gå på vägar, speciell asfalt. Finns det något bra sätt att lära henne det? Hon brukar bara sätta sig ner och inte röra sig.

Gunilla M sa...

Hej Wilma!
Tack för frågan! Jag gör din fråga till ett nytt inlägg och svarar där!