onsdag 30 september 2009

Har personen som gav dig råd rätt yrkeskompetens?

Se upp för självutnämnda hundtränare! Du som köper hund går väl en valpkurs innan valpen blir för gammal, och får då förhoppningsvis vettiga råd om valpens uppfostran och träning på kursen. Men innan du har börjat valpkursen så har du kanske fått råd om hundträning från såväl uppfödaren, veterinären, zoobutikspersonal samt vänner och bekanta som har eller har haft hund själva (kanske rentav samma ras) - eller också så har de bara tittat på hundprogram på TV.


Mitt råd är: Lyssna gärna artigt, men följ inte råd från andra än utbildade hundinstruktörer eller hundpsykologer/hundproblemskonsulter. (Obs - utbildade!)

Inte minst från uppfödare kan valpköparen - märkligt nog - få diverse råd om våld t ex när den lilla valpen bits - råd som alltid förvärrar problemen. Man ska nypa valpen, bita valpen, säga NEJ (fast valpen inte förstår vad det betyder), ruska valpen - och nu senast hörde jag att en uppfödare hade sagt att de skulle boxa sin valp med knytnäven om den bet. Att träningskunskaperna bland uppfödare borde höjas är en underdrift. Nu finns det säkert många kunniga uppfödare också, men åter många som är totalt okunniga.

Det bästa vore om var och en höll sig till det som den är bra på.

Uppfödaren föder upp hunden.
Veterinären håller hunden frisk.
Djuraffärspersonalen förser ägaren med lämpliga tillbehör.
Grannarna kan hjälpa till med socialiseringen till människor och berätta om sina egna hundar.
Hundinstruktören ger råd om hur man tränar valpen att lyssna och lyda.
Och hundpsykologen, hundanalytikern el dyl ger råd när allvarliga problem uppstår.

Men innan detta drömscenario inträffar - tänk dig för vems råd du ska lyssna på...

PS Naturligtvis kan det hända att veterinären eller grannen ger ett bättre råd än t ex den utbildade hundpsykologen, men sannolikheten är inte så stor och hur ska du själv förresten kunna bedöma, om du är ny hundägare, vilka råd som är bra och vilka som är dåliga? Nej, lyssna på "rätt källa" och pröva alla råd du får därifrån, och ta sedan till dig de råd som fungerar för dig och din hund.

1 kommentar:

Gunilla M sa...

Jag vidarebefordrar på detta sätt en kommentar från Ingrid.

Skapad av Ingrid tor, november 12, 2009 21:34:07

Hej!

Kan inte låta bli att kommentera detta!
Du skriver bl a : "..följ inte råd från andra än utbildade hundinstruktörer eller hundpsykologer/hundproblemskonsulter. (Obs - utbildade!) "

Min uppfattning är att proffessionalisering och kommersialisering av "hund" har gått för långt.
Snart kan man väl inte hålla i ett koppel om man inte är licensierad, auktoriserad, diplomerad osv osv.
Detta med hundkurser och titlar är ett relativt nytt fenomen, Vi är många många som haft hund i många många år innan möjligheten att licensiera, auktorisera, diplomera osv osv.. oss, ens fanns.
Jag har inte blind tilltro till alla som betalat dyrt för kurser i ämnet hund. Säkert har de lärt sig mycket, det får man ju verkligen hoppas, men många andra kan också mycket, och en del som gått dyra kurser verkar sakna sunt förnuft vad gäller hund.
Ska man bara bedöma folk efter antal kurser? Ska man inte också ta hänsyn till hur länge personen varit hundägare själv? Hur många hundar han/hon haft? Hur de lyckats med dessa? Har personen sunt förnuft vad gäller hund? (mycket svårt att bedöma!)
Tyvärr har jag hört en hel del tveksamma råd från "hundkuratorer" o liknande. Jag har stor respekt för somliga, men inte för alla som utbildat sig. Man ska aldrig dra alla över en kam.
/Ingrid