tisdag 29 september 2009

Torskar som torskar

Fy vad gråtfärdig jag blev av att titta på Dokument utifrån nyligen. Det handlade om EU:s havererade fiskepolitik och om vad som händer med den fisk som inte får tas om hand när fiskebåtens kvot redan har hunnit fyllas.


Först fångar fiskarna stora mängder av torsk och annan fisk i långa drevgarn. Sedan när näten hissas upp så upptäcker fiskarna ibland att de har fått mer än de har tillstånd från EU att ta upp. Vad gör de då? Jo, de släpper tillbaka fisken i havet.

Och det vore väl inget problem - om fisken överlevde. Men det gör den inte. Tryckförändringen när näten dras upp dödar fisken.

Så fiskebåtarna dumpar ibland tonvis med död eller döende torskar som sedan flyter omkring på havet och så småningom även ruttnar och ökar på övergödningen av Östersjön. De dödar alltså en massa djur som varken blir uppätna eller blir till någon annan nytta.

Det här kan eventuellt ändras tidigast 2013, enligt den intervjuade fiskerikommissionären.

Sedan tycker jag att bara för att idiotiska politiker säger att man får göra saker så behöver man inte göra det ändå. Svenska fiskare borde ta eget ansvar och fiska så att det är en så liten risk som möjligt att de får för mycket och måste slänga tillbaka död fisk i havet. Men det gäller väl som vanligt att försöka maximera den egna vinsten.

Heder dock åt Norge som inte tillåter fiskdumpning.

Inga kommentarer: