lördag 5 december 2009

Är du en djurplågare?

SVT 2 ägnar hela kvällen åt hajen. Nyss tittade jag lite på den kanadensiska dokumentären "Sharkwater" - bara lite, för jag har svårt att se djur plågas. Även hajar! 90 procent av hajarna i världen har dödats. Jag har inte sett hela programmet, men det verkar bero på att kineserna - och en del även i resten av världen - gillar hajfenssoppa och har blivit rikare, så att de kan äta mer av "högstatusmat". Fiskeflottor fångar hajarna, skär av dem fenorna medan de ännu lever, och kastar tillbaka hajarna i havet, där de dör av sina plågor.

http://www.aftonbladet.se/temamiljo/article2580164.ab

Ungefär på samma sätt som de flår hundar och katter levande i Kina, Korea etc. Det är en industri och man hyser ingen medkänsla eller medlidande med djuret. Det handlar om att överleva och att tjäna pengar så att nästa generation kan få det lite bättre, köpa tv, kylskåp, bil, statusprylar... Djuren och naturen är det som går åt i processen.

En man från Greenpeace säger träffande att "Vi tror att vi är någon sorts gudar, men vi är bara en hoper apor som härjar fritt".

Han hade också en pessimistisk syn på "den stora massan", vanligt folk, alla som helt enkelt "inte bryr sig" när de handlar (konsumerar), som bara ser vad som är billigt eller intressant att köpa.  Ta kineserna. Först när man redan har ett både tryggt och gott liv så anser sig de flesta ha råd att skänka andra en tanke. Kineserna är inte där än. De bryr sig antagligen inte ett dugg om hajarna. Inte ens vi i väst gör det!  Hajar är ju fula. De äter söta sälar. De kan också äta människor. Och de kan inte lära sig konster så som delfiner kan.

I ett land där man man ännu ser hundar mer som mat än som keldjur kan man inte begära att de sluta äta hajfenssoppa. Men vi svenskar kan göra det - och måste göra det. Det är en droppe i havet, men din uppoffring är ju också mycket liten. Sluta beställ in hajfenssoppa. Så gott är det faktiskt inte. (Jag tycker det är lika äckligt som bläckfisk) Vill du göra något mer, upplys den antagligen oförstående personalen på kinesrestaurangen som har hajfenssoppa på menyn att hajarna snart är utrotningshotade och plågas när man skär av deras fenor.

Svenska kockar håller sakta på att lära sig att gåslever, som representerar höjden av lyx, kanske inte är så bra att servera. Levern kommer ju faktiskt från gäss som har tvångsmatats genom att man har satt rör i deras kräva och pressat ner säd genom röret så mycket gåsen kan äta, och mer därtill. Så att deras lever, som tar hand om gifter, har fördubblats i storlek. Förgiftad, plågad gås- gott?? Och den som beställer in rätten, den är en djurplågare. Man har inte plågat just den gås som redan har dött, men man har efterfrågat produkten, vilket gör att fler gäss - eller hajar - kommer att dödas.

Du tror att du är snäll mot djur, eller hur? Du skulle aldrig döda något levande för egen hand. Men du dödar faktiskt när du köper döda djur. Genom att du, när du köper varan, visar att det finns en efterfrågan.

Många djur plågas - både i Sverige och utomlands - innan de dör. Du måste skärpa dig och tänka mer på hur varan som du köper har producerats. Låt bli att lägga det vanliga köttet i kundvagnen. Det är när du plockar en vara från sin hylla som du dödar. Tänk lite mer på vad du dödar.

Här förslag på några saker du kan göra för att minska djurplågeriet. Listan kan säkert göras längre.
  • Köp inte/beställ inte and- eller gåslever eller hajfenssoppa. Och förklara för den som vill göra det hur det ligger till. Att köpa detta fast man vet sanningen skulle jag beteckna som ondska.
  • Köp endast miljöcertificerad fisk - som har någon garanti på förpackningen att fisket har gått sjyst till.
  • Köp bara Krav-märkt nötfärs, nötkött, fläsk, skinka etc.
  • Köp bara Krav-märkta ägg. Dessa hönor sitter inte i bur. De får sprätta ute!
  • Köp bara Krav-märkt mjölk. De korna har det bättre än andra kor - från födseln och framåt.
  • Var medlem i helst flera olika miljöorganisationer, t ex Världsnaturfonden och Greenpeace.
Dessutom:
  • Köp aldrig päls. Köp fuskpäls eller, ännu hellre, ingen päls alls. Minkarna i Sverige sitter i små burar. De får absolut inte bete sig naturligt. Annan päls kan komma från prärievargar som har fångats i saxar. De kan gnaga av sig sitt eget ben i ångest. Päls är äckligt när det sitter på andra än den rätte ägaren. Vintrarna är milda i Sverige nuförtiden. Ingen behöver päls för att hålla sig varm. Köper du päls utomlands kan den komma från en ihjälplågad katt, hund eller annat djur. All päls innebär djurplågeri - såvida du inte bär omkring på pälsen från t ex din egen hund som har fått leva ett långt och lyckligt liv?
  • Var misstänksam mot dunprodukter. De kan komma från fåglar som har plockats levande. Syntettäcken kan vara lika bra.
Vi kan inte bestämma över alla människors val, men se åtminstone till att ditt eget samvete är rent.

Köp inte billiga produkter av djur. Det har alltid gått ut över djuret. Köp produkter där det finns en märkning eller information om att djuret har haft det bra. I alla de fall där ingen sådan märkning finns så har djuren inte haft det bra. Så fungerar marknaden...

Låt din mat få kosta mer. Dra in på annat i stället. Min mobil är tio år gammal. Mina föräldrar har samma möbler i sitt hus som de hade när jag var liten för runt 35 år sedan. Spisen och tvättmaskinen är också runt 40 år gamla. (De gjorde bättre grejer förr)  Lägg pengar på äkta, vällagad mat, på resor (som inte behöver gå över halva jordklotet) och att ha tid att vara tillsammans. Det är livskvalitet för mig. Inget annat är väl särskilt viktigt??

Inga kommentarer: