lördag 5 december 2009

Hundträning är enkelt - konsekvenserna styr beteendet

Vill du ha ett enkelt tips, som direkt gör dig till en bättre hundtränare?

Din hunds beteende (val av beteende) styrs av dess konsekvenser. Dvs vad som händer efter beteendet. Vad beteendet leder till, vad det ger för resultat.


Undantag bara för beteenden som handlar om att uppfylla rena basbehov - äta, göra ifrån sig, vila, röra på sig osv. Det går ju t ex inte att korrigera bort sådant, inte utan att djuret lider i alla fall!

Om din hund har en dålig vana som du vill ha bort så måste du se till att vanan följs av något negativt.

Eller att du - om det går - tar bort det positiva som gör att hunden fortsätter med sin dåliga vana.

Observera! Att ge ett kommando, som leder till godis/belöning när hunden lyder, är samma sak som att belöna beteendet. Hundar har lätt för att förstå en kedja som ser ut till exempel så här:
  1. Jag börjar med att hoppa på personen
  2. Då säger personen "Sitt!"
  3. Jag sätter mig.
  4. Jag får godis.

Konsekvensträning är också att ge en positiv konsekvens när hunden gör som du vill. Så ska nästan all din hundträning se ut!  Effektiv hundträning handlar om att ge massor av positiva konsekvenser, av rätt slag, i rätt tid. Men gör du verkligen det? Om hunden ändå inte vill utföra det nya beteendet, så kan det bero på att konsekvenserna inte var så himla positiva för hunden.

Ta inkallning till exempel. Du ropar på din hund, men den kommer inte. Åtminstone inte ända fram.
Varför inte? Jo, antagligen för beteendet "att komma ända fram" har följts av en negativ konsekvens.
Du har antingen försökt grabba tag i din hund, eller så har du sträckt fram handen och klappat den på huvudet. Inga bra belöningar precis. Du ser vad din hund tycker om "belöningen" när den ryggar bakåt!
Det där kan bli en ond cirkel, där hunden blir allt mer svårfångad.
Dålig inkallning får du också om du alltid kopplar hunden när du ropar på den. Särskilt om hunden då höll på med något trevligt. Och så kanske den bara får en torr hundgodisbit för besväret. Ingen positiv konsekvens precis!

Men om din hund avsiktligt inte kommer när du ropar, utan liksom "retas", då har du "belönat" hunden när den  har provat att inte lyda. Att välja att inte komma är också ett slags beteende! Många kanske inte håller med här, men så menar jag att det är.  Hunden vet mycket väl vad matte/husse menar, men står och testar, "vad händer om jag inte kommer?"  Och ägaren försöker då göra sig ännu roligare, vifta ännu mer med godiset, ropa på hunden igen med glad röst. Eller försöker fånga hunden, vilket lätt kan bli en rolig lek för hunden. Alla dessa försök gör att det på sätt och vis blir positivt att inte lyda... 

Hunden ska uppleva något negativt av att medvetet välja att inte komma. En effektiv negativ åtgärd som ändå är mjuk är att gå sin väg, gå iväg ifrån hunden som hellre vill retas än komma. Pröva! Ha is i magen och fortsätt marschera iväg med ryggen till hunden. Till slut kommer hunden! Och när den kommer, ska man då ge en positiv eller negativ konsekvens?  Svaret är: Ingetdera. Hunden kom visserligen, men det dröjde alldeles för länge mellan din inkallning och hundens reaktion. Gör i stället om inkallningen efter en stund.

Ja, konsekvensträning är inte alldeles enkelt att utföra rätt i praktiken. Men ett tips från mig är ändå att du ska tänka mer på "konsekvenser" om din hund inte gör som du vill. Där kan lösningen ligga.


PS Redigering och tillägg i efterhand:  När hunden känner sig rädd, osäker, nervös, och kanske t ex skäller på grund av sina känslor, så fungerar det inte lika enkelt att ge en oönskad konsekvens. Att känna sig osäker och uttrycka det med ljud (t ex skall, yl eller morrning) är inget "beteende". 

Gå på de saker hunden gör som du ser, som du skulle märka även om du var döv!  Då är det stor chans att du kan få beteendet under kontroll genom att ge rätt konsekvenser.

1 kommentar:

Izabel sa...

Tack för svaret på min fråga! Vad man ska göra när hunden kommer, fast efter en lång stund.
Vilken bra blogg du har!