söndag 28 februari 2010

Dra inte i kopplet vid ett hundmöte

.
Dagens tips från mig är att du absolut inte ska dra i kopplet när två hundar hälsar på varandra. Det är troligen Orsak Nr 1 till att en hund som hälsar på en annan hund i koppel plötsligt attackerar/gör utfall mot den andra hunden.  (Även intrassling är en vanlig orsak)

Varför det är så negativt att dra i sin hund när den hälsar på en främmande hund? Jo, hundar sätter sig automatiskt till motvärn ("oppositionsreflexen") när man drar dem mot sig. Man får hunden att spänna sig - i ett kanske mycket känsligt läge. Kanske känner också hunden sin ägares osäkerhet när denne oroligt vill bryta mötet genom att dra i hunden.

Däremot är ett långt, spänt koppel inte så stor trigger för hundbråk som jag en gång lärde mig/trodde.
Du kan stanna innan hundarna når fram till varandra och lugnt hindra din hund från att komma ända fram, det är OK - om du håller dina händer stilla!  Då utlöser du inte ett utfall.

Men låt helst inte din hund hälsa förrän den har slutat ligga på i spänt koppel. Vänta på slakt koppel.

Hundarna bör hälsa i långa koppel, inte i korta - men se till så att de inte trasslar in sig.

Vill du avbryta hälsandet, så använd rösten i stället för att dra i kopplet och säg (bestämt) åt din hund att den ska komma till dig.  Du kan behöva upprepa din inkallning ett par gånger med bestämd röst - men utan att dra i kopplet. Chansen är stor att din hund lyssnar och drar sig ur hälsandet. Om den ändå inte lyssnar, så kan du ge ett kort, lätt ryck som ett sätt att förstärka kravet som du uttalade.

Du kan även bryta mötet genom att locka vänligt och sticka ner handen i fickan. Det fungerar om din hund är van vid att du ofta belönar den med gott godis på promenaden.

Slutligen tycker jag att flexikoppel är ett otyg - och särskilt när hundar ska hälsa på varandra. Varning!

Råden ovan gäller för erfarna hundägare som har vanliga koppel på sina hundar och vill låta dem hälsa.

Om du inte är en erfaren hundägare och har en hund som är osäker på andra hundar så bör du antagligen helt undvika att låta den hälsa i koppel innan du har fått hjälp av någon som är duktig på hundspråk, hundsocialisering mm.

Lycka till med att arbeta bort koppeldragandet - ditt alltså!

1 kommentar:

Anonym sa...

Håller helt med, min hund (hane) gillar inte alls att hälsa på andra (större) hanhundar, i koppel blir det ofta spända situationer och min hund kan då tycka att anfall är bästa försvar (har gjort så tidigare men vi arbetar för fullt med det och är på väg åt rätt håll). Lös i rasthage eller liknande är detta inte ett problem, då kan han hantera att andra (större) hanhundar springer fram för att kolla om han vill leka (det vill han sällan) eller bara springer förbi nära inpå. Lös kan han alltid välja att gå undan, vilket jag tror gör honom mycket mer bekväm/säker, kopplad har han inte den möjligheten.

Vid oundvikliga möten (lös hane springer fram till min kopplade) har jag börjat att vara mycket noga med att absolut inte dra i kopplet (sist jag gjorde det misstaget blev min hund påhoppad). Jag försöker även ställa mig emellan min hund och den andra hunden för att avstyra att den andra hunden går hela vägen fram (och inte utelämna min hund till den andre hunden). Senast var det en stor svart hund som kom fram (extra läskiga) och då t.o.m släppte min hund den andre och vände sig ifrån hunden och gick lugnt några steg därifrån. Var otroligt stolt att min hund hanterade det så bra (trots att jag själv höll på svimma av rädsla).