onsdag 19 maj 2010

Skrämmande varghat

.
Det tycks vara många i Sverige som hatar vargen - vårt största vilda hunddjur.

TV-programmet "Vargkriget" som visades nyligen var verkligen skrämmande. Tjuvjägare är riktigt vidriga kryp, och de plågar livet ur många djur, varav de flesta inte vargar, med sina olika gifter som de tydligen lägger ut i naturen. Men journalisterna som gjorde dokumentären, Peter Andersson och Björn Markusson, är vardagshjältar.  Jag har alltid tyckt att det finns ett stort korn av sanning i filmer som "Jägarna".

Politikerna håller tyst. Ingen vill ta ställning för vargen före valet. Kommer det någonsin att importeras en enda varg tro? Men det finns beslut på att 20 vargar ska importeras - det var villkoret för att jägarna skulle få sin licensjakt.

Låt herdehundar hjälpa till att vakta fåren. Och sätt taggiga halsband på jakthundarna, som man gjorde förr. Det måste ju bara gå att leva med varg!

Här kommer en länk till en hemsida som vill bevara vargen som jag inte har hittat tidigare.

Vargkanalen

1 kommentar:

Marianne sa...

Håller med dig om att även vargen har rätt att finnas till och att vi måste lära oss att leva med varg. I många andra länder har anpassning till rovdjuren skett. Så kan också ske i Sverige. Bra förslag med herdehundar. "På ställen där vargsäkra elstängsel har satts upp på rätt sätt har rovdjursangrepp på tamdjur minskat drastiskt. Djurägare kan få statliga bidrag för att sätta upp stängsel. Bidraget täcker kostnaderna för materialet, medan djurägaren själv får sätta upp stängslet". www.jordbruksverket.se / MP driver frågan om biologisk och ekologisk mångfald. www.mp.se "Miljöpartiet de grönas ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, Tina Ehn, är mycket kritisk till den licensjakt på varg som nu bedrivs." Hälsningar Marianne