torsdag 2 september 2010

Använd brytkommandot Nej i stället för hundens namn när den gör fel

.

Dags för ett nytt inlägg om hundträning. Detta är ju trots allt främst en hundträningsblogg!  Många hundägare säger hundens namn när hunden gör något den inte får - fast de egentligen inte vill ha hundens kontakt utan bara vill att den avbryter det som den gjorde. Var i stället rak och ärlig mot hunden. Säg vad du menar: Att du vill att den avbryter sig (och kanske också i förlängningen också dämpar ner sig)

Om även du kommer på dig med att "banna" hunden med dess namn så är du i gott sällskap, men det gör inte felet mera rätt.
Hur skulle du själv känna om folk runt omkring dig ofta sa ditt namn - i syfte att kritisera dig eller uttrycka missnöje?
Hundens namn ska vara ett kontaktord. Du vill därmed att den ska bli uppmärksam på dig, lystra och/eller titta upp i ditt ansikte - för att den hoppas på en belöning eller för att den undrar vad du ska säga härnäst.
Naturligtvis förstör du denna positiva funktion om du använder hundens namn för att förebrå den, skälla på den eller stoppa den.
Det är mycket bättre att använda ordet "Nej" när hunden gör fel. "Nej" ska hejda hunden och få den att bryta fokuset den hade - fokus på fel sak.
Det är också där man ska gå in med "Nej" - när hunden tittar (snarare stirrar) men ännu inte har börjat jaga, göra ett utfall eller liknande.
Nej är - enligt mig - inte ett "förbudsord". Det är ett kommando som betyder Bryt /Avbryt. Man kan lära in detta både med positiva och negativa/hårda metoder. Om du tänker på "Nej" som "Sluta!" så kanske du vill säga Nej och ge en korrigering eller skrämma hunden (kasta något?).

Men det är lugnare och bättre att starta med att lära in "Nej" i betydelsen "Vänd bort blicken/huvudet från det du tittar på nu". Tänker du på Nej-kommandot i denna översättning så kan du träna det positivt och belöna med mycket godis. (Senare kanske man behöver höja kraven)
Den klassiska Nej-övningen är att gå förbi en eller flera matskålar med mat i och när hunden försöker ta så säger man "Nej". Målet är att kunna hejda hunden bara på ordet "Nej".
Men du kan också pröva att säga "Nej" när helst hunden går före dig och verkar mer upptagen av det den har framför sig än av att kolla bakåt att du hänger med.
Det hunden ska göra är att vända bort huvudet från det som den tittade på precis när du sa "Nej". Och kanske i stället vända huvudet mot dig, men det är inget absolut krav. "Nej" måste inte betyda "Kontakt" - tycker jag i alla fall.
Om hunden avbryter intresset för vad den ser framför sig redan första gången du säger "Nej" så är den duktig och du bör, särskilt under inlärningsperioden, belöna med t ex godis för att hunden avbröt sig.
Om du tränar väldigt mycket, så att hunden blir duktig i att förstå att "Nej" betyder "Bryt blicken" så kommer du att kunna använda detta Nej även när ni möter en annan hund, som du vill att din egen hund ska strunta i. Det är ett sätt att säga till hunden (i god tid) att "Vi ska inte bry oss om dem som kommer emot oss". Men ett krav är då att din hund förstår "Nej = Bryt" i alla andra tänkbara situationer. Om den inte gör det, så ska du inte säga Nej när din hund ser en annan hund, utan i stället avleda den på något sätt.
Säg aldrig "Nej" rakt i ansiktet på en hund. Det gör en och annan frustrerad hundägare. Men hunden fattar naturligtvis ingenting med den "metoden". Den kan däremot börja undvika dig om du ibland får sådana underliga utbrott.
"Nej" kan också vara en "felmarkör" eller "felsignal". Då ger du din hund information att den inte kommer att få någon belöning för det som den gjorde när du gav felsignalen. Detta Nej är alltså inget Brytkommando. Skilj dessa två Nej åt med ditt tonfall. Om du vid lydnadsträning vill säga åt hunden "Det lönar sig inte" så säger du "Nej" eller "Ne-he" med ett neutralt eller kanske lite beklagande tonfall.
Däremot har du ett bestämdare tonfall på det "Nej" som betyder "Avbryt".

Sist får du ett tips som du kan testa på din egen hund:

Träna detta när din hund står en bit bort ifrån dig (alltså inte nära dig) och tittar på något måttligt intressant (dock inte en annan hund).

Stå stilla och iaktta din hund. Säg snabbt "Ja!" med uppmuntrande tonfall varje gång som den råkar vända blicken mot dig. Men varje gång som den i stället vänder huvudet mot det intressanta (som den ska strunta i), så säger du ett bestämt "Nej". Gör inget annat! Bara stå stilla och jobba med dessa två ljud, som helst ska komma i rätt tiondels sekund.

Om din hund snart bryter och hela tiden börjar titta på dig, och rentav kommer till dig, så har du lyckats bra med din tajming.

Det troligen absolut viktigaste av allt när man tränar en hund är att ge "feedback" i exakt rätt tid, både "plus" och "minus" (även om plusset är det viktigaste om hunden ska lära sig något nytt, som den inte kunde förut, men att titta på dig och komma till dig kunde den förhoppningsvis sedan tidigare)
.

Inga kommentarer: