tisdag 23 november 2010

Nytänk om kurserna!

.
Håller på att göra några ändringar i mitt kurssystem. Det kommer att bli jättebra, hoppas jag!

Systemet blir väldigt logiskt och bra.

Först går man valpkurs. Där får man lära sig grunderna i hundträning och bra, enkla övningar i det allra viktigaste, såsom inkallning och gå i koppel. I valpkursen ingår också social träning inklusive lek, miljöträning och problemdiskussion.

Om man av någon anledning har missat valpkursen, och valpen har hunnit bli unghund (eller äldre) så går man i stället Nybörjarkursen. (Hmmm, borde jag i stället döpa om den till Grundkurs?)
Där tränar man framför allt lydnadsdelen från valpkursen, samt social träning.

Sedan går man vidare till den mer krävande kursen Allmänlydnad Steg 1, som har en del läxor efter varje träff som man behöver träna på för att hänga med vid nästa träff.

Tidigare har det deltagit på Allmänlydnad Steg 1 både personer som har gått valpkurs och de som inte gått valpkurs och är helt nya som hundägare. För de senare har tempot varit lite för högt. Men nu kommer den kategorin hundägare att först gå på nybörjarkursen på tre träffar och blir på så sätt bättre förberedda. Alla kommer att ha ungefär samma utgångsläge inför Allmänlydnad Steg 1.
(Är man mycket duktig och erfaren hundägare/hundtränare så kan man om man vill gå direkt till Allmänlydnad Steg 1)

En annan sak jag funderar över att införa är att kursen inte hålls på gräsplanen som vanligt utan att man varje gång går en promenad, tränar inte dra i kopplet och så stannar då och då på olika platser och gör övningar. Det är ju precis så det är tänkt, nämligen, att man ska träna mellan träffarna - vid hundens vanliga rastningar. Nu kommer jag själv att komma underfund med om detta fungerar. Fungerar det för en hel grupp som är tillsammans (och gärna vill leka med varandra) så lär det fungera när hundägaren sedan tränar ensam utan lika mycket störning!

Det ska bli roligt och spännande att starta den allra första Nybörjarkursen nästa år (i januari redan troligen)!
.

Inga kommentarer: