lördag 27 november 2010

Hunden ska inte komma in "fot"!

.
När det gäller inkallning (och även andra moment) så är allmänlydnad en sak och tävlingslydnad en annan sak. I allmänlydnad, dvs i vardagen med din hund, tjänar du på att avsluta din inkallning med hunden framför dig, vänd mot dig. Den ska inte automatiskt springa in och sätta sig "fot".

När din hund kommer, så ska du behålla samma kontakt hela tiden. Dvs du belönar hunden när den är vänd rakt mot dig, inte när den sitter vid din sida. Då har ni nämligen tappat mycket kontakt och hunden är också mer benägen att titta ut i omgivningen, till exempel titta på just det som du kallade in den från! Jag ser en stark koppling mellan hundar som gör utfall och hundar som inte kan komma in framför sina ägare.

Det finns förresten en hundtidning som heter "Front & Finish". "Front", det är alltså när hunden kommer in och sätter sig framför. Som på bilden nedan. "Finish", det är just finishen, avslutningen, när hunden genom det som jag kallar för "U-svängen" går till din sida. Men finishen behöver du bara göra om din hund efter inkallningen ska gå "fot". Om den inte ska det så gör du ingen finish.Hunden sitter framför ägaren, "front".

Så här ska det se ut i vardagsinkallningen! I händerna har du dels godis som belöning, dels kopplet eller linan, om du inte tränade med hunden lös. Dessutom kan du använda händerna till att kela med hunden som belöning.

Träna alltså hunden att komma in på detta sätt, så kommer du säkert upptäcka att den blir bättre på att ignorera frestelser och störningar i omgivningen. Den vänder ju bokstavligen ryggen åt detta!
.

Inga kommentarer: