tisdag 30 november 2010

Tassvård viktigare än täcke i vinter?

.
En bekant med långpälsad retriever undrade bekymrat om hon också borde sätta täcke på hunden. Alla andra verkade ha täcke på sina hundar. Hunden själv ville dock inte ha täcke. Jag sa att hon skulle lita på hunden och låta den bestämma.  Måttlig kyla (t ex 10 minusgrader) är nog inte så farligt om man bara håller hunden i rörelse (gärna låta hunden röra sig lös eller i lina). Hundens ömma punkt i kyla och snö är nog främst tassarna. Precis som vi lätt fryser om fingrar och tår.
Fler och fler har täcke på sin hund på vintern. Det är säkert befogat på en liten och korthårig kropp. En liten massa tappar ju värme lättare en en stor massa (fysiktänk). Samtidigt vill många hundar inte ha sitt täcke på sig. Låt hunden bestämma, den känner väl sin kropp bäst själv?

Man fryser lättast om de kroppsdelar som är längst bort från själva kroppen. I sträng kyla kan öron förfrysa och kanske en korthårig svanstipp också?  Och hunden kan få köldkramp i tassarna. Men så länge hunden hålls i rörelse och får bra mat, och man inte är ute så länge, då går det väl bra utan täcke även i Norrland? Åtminstone om det är en långhårig hund.

Låt hunden bestämma! Fryser den, så köp ett täcke. Viktigt förstås att det har en riktigt bra passform. En anledning till att hunden inte vill ha täcket kan ju vara för att det skaver! För övrigt känner jag inte till marknaden för hundtäcken så bra, eftersom jag länge hade en isländsk fårhund och sedan två hundar till som också har klarat kyla bra. När det har varit som kallast har jag satt täcke på Draka, svårt att säga dock om hon har uppskattat det eller behövt det.

Den viktigaste åtgärden tror jag är att klippa riktigt kort under tassarna, även i området mellan stora trampdynan och tårna. Så att det inte kan bildas hårda snöbitar där. Klipp gärna hela tassarna runt om! Och stryk gärna tassalva under - både för att mjuka upp trampdynorna och för att fettet ska hindra bildandet av "snöbitar". Det finns visst tassalva med tjära, men det gillar väl inte hundar? Mysko. Jag kör de gamla gula plåtburkarna med Klöver-Vaselin.

Särskilt om du har en äldre hund så kan du också ge mer fet fisk under kalla vintrar, t ex lax. Nu känner jag inte till om hundar kan bli åderförfettade, men blodet blir tunnare också av fiskfettet. Det varma blodet kommer därför lättare ut i de fina kärlen, hundens tår osv. Eskimåer tål kylan på Grönland bland annat för att de äter så mycket fleromättat fett i form av fisk och säl. Prova gärna själv att äta fet fisk eller fiskoljekapslar och se om du inte fryser lite mindre om fingrarna och tårna.

Men jag hoppas att tipsen blir inaktuella fort! Jag vill inte ha en vinter till som den förra.

Men hundarna håller sig ju rena förstås. Man behöver bara borsta av dem snön och släppa in dem efter promenaden!  Och de blir glada och pigga i snön. Och så förökar sig inte fästingar och andra kryp i kylan...

Ja, det är fördelar och nackdelar med allt. Det är väl bra med fyra årstider ändå.
.

Inga kommentarer: