torsdag 3 februari 2011

Avbryt positivt när hunden gör rätt, inte när den gör fel

.
Många hundägare är ganska passiva - tills hunden gör något fel. Och eftersom många numera drar sig för att säga Nej, A-A eller något annat "negativt" avbrytande ljud så ropar de i stället på hunden med glad röst när hunden gör något oönskat. Vilket kan ge ett oväntat resultat...

En del hundägare vill träna så positivt som det bara går och inte säga Nej alls. T ex tjejen "Kikopup" som har många trevliga klickerfilmer på Youtube.

Den här filmen handlar om att avbryta hunden när den gör fel  med ett positivt intränat brytljud, som först betyder "godis", sedan "titta på mig så får du godis".

http://www.youtube.com/watch?v=TBvPaqMZyo8

Samma grej som när jag gick kurs för den norska tränaren Turid Rugaas. Hon var mycket för att man skulle avleda/bryta med ett smackljud "t-t".

MEN detta ljud är exakt samma som klickerljudet, som är menat att förstärka det som hunden gjorde just då. Och det är precis vad som händer, åtminstone om hunden är lite smart. Du får MER av det som du avbryter på ett positivt sätt. Och det var kanske inte meningen? Du kunde lika gärna ropa "Duktig hund!" i stället för att göra det andra ljudet, som också det är kopplat till belöning.

Man ska INTE satsa på att avbryta ett felbeteende positivt. Det är en nödlösning som, om den upprepas, tenderar att ÖKA felbeteendet. Jag har sett det hända i praktiken många gånger.

Mot slutet varnar också "Kikopup" för just detta fenomen. Jag anser därför att den positiva brytsignalen helt enkelt ska användas så lite som möjligt när hunden gör fel, helst inte alls.

Så vad gör man?

1. Avbryt hunden positivt när den gör RÄTT. Hundar brukar faktiskt göra rätt otroligt ofta, men det går oss ofta förbi.

2. När hunden gör fel ska den däremot ignoreras så långt möjligt. Dvs titta inte på hunden! Tala inte till den! Och ta inte i den.  (Om du säger NEJ och knuffar ner hunden när den hoppar på dig så gör du alltså 3 fel!)

3. Ibland behöver man dessutom ha hunden kopplad för att den ska inse att det inte lönar sig att göra fel. Till exempel så stannar man så fort hunden drar i kopplet (helst redan när hunden går fortare än vad du gör).

4. Man behöver också ha ett negativt brytord. Jag brukar ofta locka någon annans hund med lite godis. Hunden struntar då oftast i den inkallning som funkar när det inte finns någon frestelse. Ett intränat "Låt bli" hjälper nog mer, men även vid det kommandot tänker de flesta hundar "Ja, jag vill gärna träna med dig, ska bara först äta godiset som den här personen erbjuder!"

Tyvärr får hundar numera ofta inte lära sig att de måste sluta med det de gör.

Jag själv kombinerar ofta Nej, ignorering och belöning för rätt beteende. Om en hund är långt ifrån mig och gör "fel", och det inte riskerar att skada någon, så ignorerar jag. Om det är lätt för mig att ingripa, då säger jag Nej och följer upp - dvs ser till att hunden avbryter sig. Hunden uppträder då ofta lite mer dämpat en stund efter korrigeringen.

Men den åtgärd som ger bäst resultat, som verkligen får saker att hända, det är när jag tänker ut vad hunden FÅR göra och avbryter för att belöna - många gånger.

Jag kallar det "tokbelöning" när du belönar ca var femte sekund med beröm + godbit. Då kan du etablera grunden till ett nytt beteende på en enda träningssession på några minuter! 

Utmaningen är att även se på frånvaron av fel som något som är värt att belöna. Om du irriterar dig på att hunden skäller, hoppar, nafsar, drar i kopplet, springer fram till folk etc, så behöver du belöna alla de många ögonblick när din hund är i samma situation - och faktiskt inte gör felet.

Visst går det också att "Neja" allt det här, men till slut får du en hund som blir alltför passiv eller inte vill vara med. Den inte bara slutar hoppa - den slutar hälsa helt. Den inte bara slutar skälla eller nafsa i leken - den slutar leka helt. "Nej", med åtföljande lämplig åtgärd, dämpar hundens initiativ "överlag". Detta är ibland en fördel - och ibland en nackdel!

Sammanfattning:  Avbryt inte hunden positivt med ett "godislöfte" när den gör fel. Det är som att säga "bra gjort - gör det där oftare!" Lura inte hunden.

Avbryt i stället hunden när den gör något bra (eller inte gör det där dåliga)
Ropa t ex "Fido DUKTIG!"  och när Fido lystrar så belönar du antingen med godis/leksak (hos dig eller ev kasta iväg) - eller säg "Varsågod!" och låt hunden fortsätta med det den gjorde, som var bra. Eller ge godbit först, "Varsågod" sedan.
.

Inga kommentarer: