torsdag 29 september 2011

Gokvälls hundskola: Ensamträning

.
Den 13 september handlade Gokvälls hundskola om ensamträning - och burträning!

Barbro Börjesson rekommenderade träning med stängd dörr till buren, även om det var meningen att hunden efter avslutad träning skulle ligga i buren med öppen dörr. Barbro nämnde Jordbruksverkets regler, och de godkänner inte förvaring av hund hemma i stängd bur. Ett lagbrott alltså.

Jag har själv ensamtränat en del hundar och jag kan tala om för alla oroliga hundägare som läser detta att man INTE behöver använda sig av bur när man ensamtränar! Hundar föredrar inte alls en "koja" om de fritt kan välja. Jag har haft många olika hundar sovande här hemma, jag vet!

Buren som hundägaren hade var dessutom inte särskilt trevlig. Den var så liten att hunden inte kunde ligga ner ordentligt och sträcka på benen, och den var inte täckt, så det var mera fängelsekänsla än koja-känsla. En canvasbur är bättre, eller om man lägger över en filt över minst halva buren.

Men du behöver ingen bur! Träna hunden i stället att ligga i en vanlig hundbädd. Den bästa platsen att lägga hunden på, är hundens vanliga sovplats där den sover om natten. Om din hund får sova i sängen så vore faktiskt bästa platsen din egen säng. Även om jag tycker att alla hundar ska ha en EGEN säng, och sedan kan de få komma upp i sängen på morgonen och ge sin ägare en gosig start på den nya dagen!

En tydlig, avgränsad liggplats, där hunden sedan tidigare känner sig avslappnad och bekväm, är vad som behövs. Hunden bör i början inte ha tillgång till hela lägenheten, och framför allt inte kunna komma ända fram till ytterdörren. Låt hunden få vara i köket eller ännu hellre i sovrummet. Du kan också göra en hage av kompostgaller. Men en bur där hunden inte kan sträcka ut sina ben, en sådan liten plats brukar inte en hund frivilligt välja en längre stund - om den kan välja fritt.

Det är inte alls ovanligt att en hund som lider av separationsångest mår ÄNNU sämre om den blir instängd i en bur. Den känner sig fångad i en fälla och kan riva tassarna blodiga för att komma ut om den får en panikattack. Om jaktlabradoren hade haft lite starkare separationsångest så hade vi fått se detta.


Den största anledningen till att träningen fungerade var att de gjorde en liggplats trevlig, och att de insisterade lugnt och konsekvent på att det var just där som hunden skulle vara! Med en stadig komposthage runt bädden får man en liknande effekt, men hunden slipper vara instängd.

Hund i stängd bur är ett oskick och ska förekomma så lite som möjligt. Varken halvvilda "tamhundar", dingos, vargar eller liknande hunddjur sover i hålor eller lyor. Det är en stor myt! Det är bara amerikanarna som försöker rättfärdiga sitt enorma buranvändande med att "dogs are den animals". Sorry - det är de INTE! Det är BRA att vi i Sverige har genomskådat det här (de flesta av oss).

Väldigt viktigt i ensamträning är att man både långrastar och aktiverar hunden innan man går, och att man dessutom hinner planera in att man ignorerar hunden i kanske 15 minuter just innan man ska lämna bostaden. Redan där börjar separationen, och hunden hinner falla till ro efter aktiveringen.

Och man insisterar lugnt på att hunden är på sin liggplats och inte följer med till dörren när man ska gå.
Man ska ha en bestämd attityd och inte tycka det minsta synd om hunden. Säg hellre "Sov så gott!" än "Matte kommer snaart tillbaka..."

Man går först när man ser och hör att hunden "fogar sig" och slappnar av på sin plats, kanske lägger ner huvudet mellan tassarna. Då är rätt tidpunkt att lugnt lämna huset.

Men man kunde verkligen begära att ett SVENSKT hundprogram inte ska uppmana till brott mot svenska regler!
.

1 kommentar:

Anonym sa...

Såg inte programmet, men hörde om det men tyvärr är det nog så att folk som inte kan hund tänker "bra lösning, då kan jag ha min hund i bur om den är "jobbig " då den är ensam. Folk hör inte det Barbro säger om JBV att man inte får ha hund i bur. Det är så dessa program fungerar, man plockar det som passar. Man ska inte visa saker som är förbjudet. Bra att du tog up detta Gunilla.Bur kan vara bra för tillfälig förvaring, hundutställning, jakt, i bilen ock så vidare men vi sa inte göra som i USA (det har vi ju sett i Cesars program). En hund är ett flockdjur, punkt slut./Helén