torsdag 29 september 2011

Gokvälls hundskola: Hund som jagar bilar

.
Avsnittet den 20 september handlade om en boxer som jagar bilar. I viss hast skriver jag ner lite tankar om träningen.

Barbro sa att om hunden blev duktig på inkallning så kunde ägaren kalla in hunden till sig när hon hörde en bil på avstånd. Så de tränade inkallning. Barbro körde den vanliga träningen att hon lockade med godis och hundägaren skulle från ett annat håll på rent krav eller dominans få in hunden till sig.

Det är helt OK träning, och hunden blev också bättre på inkallning.

Matten hade ett ganska bra tonfall på rösten.

Så hunden lärde sig att lämna godis. Men när den kom i jaktstämning på allvar, då var det en annan femma. Den fick visst upp något spår och sprang av och an i skogen. Det tog låång tid innan den lyssnade och kom tillbaka. Hade hunden stött upp något vilt just då, så hade den varit borta en stund! Kicken som hunden får av en jakt är så stark att den bara tillfälligt kan korrigeras bort!

Jag tror att Barbro vet om det själv, att det var därför som hon inte valde t ex att låta bilar köra förbi och kasta påse på hunden när den visade intresse för en bil. Jag kan bara gissa att hon har försökt den metoden ett antal gånger med andra hundar utan att det har hjälpt.

Jag har inte mycket erfarenhet av att träna "jaktidioter" till hundar, men många experter menar att man måste ge hunden utlopp för sitt jaktbeteende på annat sätt och inte bara kräva och förbjuda. Skulle då detta sätt vara att hunden fick springa lös i skogen på det sätt vi såg, där den nätt och jämnt var under påverkan från ägaren? Mycket riskabelt!

Om träningen lyckas så hänger det på att ägaren lyckas kalla in hunden när hon hör en bil (och hunden kommer också att höra den!). Om hunden lyder och är framme hos ägaren, så kommer den sedan lyckas med att stanna kvar hos matte. Men om hunden inte lyder, ja, då blir det jaga av igen!

Matte skulle ha fått tips av Barbro att aktivera hunden där i skogen! Kanske gömma saker som den kunde leta upp? Hunden hade uppenbarligen en stark jaktlust (fast det var en boxer) och det måste den få utlopp för på något sätt. Det hunden en gång har lärt sig, och haft väldigt stort nöje av, det sitter kvar! Dvs jakt!

De hade kanske också kunnat träna på detta sätt:  En bil står stilla med motorn på, föraren kanske även rusar motorn. Dvs de skulle ha tränat på exakt den retning som hunden har svårt för! Hunden är lös och skäller mot bilen. Matte kräver inkallning med sträng röst ända tills hunden faktiskt lyder. Och när den kommer så får den som alternativ kampa med någon leksak som matte bär på, som ett sätt att "få ur sig adrenalinet". Att bara äta godis är ju ganska trist! (Godiset som Barbro visade upp såg inte så jättekul ut heller.)

Hundens jaktlust kommer att finnas kvar och ägarens stränga röst kommer att få hunden att lyda bara om den är just i närheten och inte har hittat något spår eller jaktbyte av något slag... Hunden kommer även i fortsättningen kunna "blockera bort" mattes krav och välja det som för stunden känns roligast. Om Barbros enda råd var att matte ska bli strängare, då kommer hunden tycka att matte blir allt tråkigare, och den kommer då ibland våga välja bort sin matte. Matte måste kombinera den nyvunna strängheten med massor av aktivering och träning i skogen. Då kanske det kan fungera!

Jag hade velat se på "slutprovet" hur hunden var på lite avstånd från sin matte, fick höra en bil, att matte då lyckades kalla in hunden från lite avstånd och sedan körde bilen förbi utan en boxer efter sig. Men visst, de kom ju framåt. Men inte i mål!



De nämnde ingenting i slutet om hur det sedan hade gått, vilket alltid pekar på att resultatet inte var så bra. För om resultatet hade varit bra så hade programledaren velat tala om det.
.

2 kommentarer:

Alice sa...

Ja, det var det här avsnittet som gav mig idén till min träning. Jag tränar ensam, så på promenaderna kastade jag ut godis framför respektive hund, sa "nej" och lockade hunden till mej, samtidigt som jag backade ett par steg. Gick framåt igen mot godiset på marken, stannade hunden igen och lockade den till mej (med alternativ belöning) sa sedan varsågod och lät hunden ta godiset på marken. Tycker att man får en mkt lyhörd hund på det viset.
Har sedan utvecklat det från kort koppel till långt koppel, där jag bara använder röst och kroppsspråk för att hindra hunden. Testade idag och det fungerar jättebra.

(Kom på hur vilket alt. jag skulle välja för att inte vara "Anonym")
:-)

Kristina sa...

Uppfatttade det avsnittet som väldigt "tjatigt". Jag tror vartenda inte åtlytt inkallningskommando är ren avträning. Tycker du har bra ideer.
Kristina