onsdag 3 oktober 2012

Alfarulla vargar är mindre lyckat

.
Nu kommer det fram lite mer om vargarna som dödade en djurskötare, och man blir lite mörkrädd. Men mer över djurskötarna och Kolmårdens ledning än över vargarna.
Dagens Nyheter skriver så här söndagen den 30 september:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/kolmardens-vargar-var-hotfulla-redan-tidigare

En skötare rapporterar om hur vargarna hade uppträtt hotfullt redan vid ett tillfälle 2011. Hen säger "...Jag skrek och gjorde utfall mot dem. Men det kändes som att det bara triggade dem ännu mer."  och senare "Om jag försökt lägga ner någon av dem är jag säker på att den hade fått hjälp av de andra och inte jag."

Nu ska man i och för sig inte ta för givet att skötaren är korrekt citerad, för slarviga citeringar förekommer flitigt i pressen. Men jag undrar ändå:  Vilken djurskötare är så korkad att denne tror att det går att skrämma bort en vargflock på jakt genom att skrika och göra utfall? Det enda sättet är att ha en god relation till vargarna, och ovanpå det en ledarskapsroll. En roll som bygger på att djurskötaren har en nonchalant, vänlig och vid behov bestämd attityd mot vargarna, a la Cesar Millan. Denna roll kan man inte ta genom att välta omkull vargar med fysisk kraft - om det är så skötaren menar?  att djurskötarna har gjort för att bli dominanta. De flesta hundägare numera vet att hunden - eller vargen - måste lägga sig själv!

Min slutsats är att djurskötarna - åtminstone flera av dem - inte var vargarnas flockledare. Inte på riktigt.

Och det är heller inte lätt att bli ledare bland åtta stycken treåriga varghannar. När en hund är tre år så känner den sig som starkast och börjar vakta/markera revir osv. Även vargforskaren Erik Zimen blev vid ett tillfälle hotad av sin egen vargflock bestående av fyra syskon, en hona och tre hannar. Sedan dess gick Erik aldrig in i hägnet utan något tillhygge som en käpp eller kvast. Detta enligt en artikel i nr 3/2012 i Våra Rovdjur.

Värst av allt är dock att Kolmårdenledningen tycks ha varit väldigt nonchalant. De har mörkat tidigare incidenter (den ovan beskrivna händelsen + även en med en döv tjej som blev biten av en av vargarna, finns på Youtube), de har inte utbildat personalen i ett gott flockledarskap, de har låtit dem gå in ensamma, de har inte haft radiokontakt och kunnat kalla på hjälp. Är Mats Höggren verkligen rätt person på posten som Kolmårdens zoologiska chef? Det är ju han som är ansvarig.
.

Inga kommentarer: