onsdag 3 oktober 2012

Ring inte polisen om du har med dig din "kamphund"

.
Ni kanske har läst redan om mannen vars två hundar blev ihjälskjutna av polisen? Efter att ha sett filmen på Aftonbladets hemsida och läst om händelse så verkar polisens agerande vara så fruktansvärt fel att jag hoppas att de aldrig mer får jobba som poliser i yttre tjänst. Vi ska inte ha livrädda, skjutglada poliser!

Länk till filmen:  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15536997.ab

Jag har läst om händelsen dels i några olika dagstidningar, dels på Fredde Steens hemsida.

http://blogg.agria.se/fredriksteen/2012/10/02/vidrigt-att-se-polisens-agerande/

Enligt vad jag läser så var det en 20-årig kille som ägde två cane corso-hundar. De ser ut ungefär som kraftiga boxrar, men har aldrig använts till hundkamp och rasen brukar vara lika snäll som t ex bullmastiff. Problemet är dock att de i viss mån liknar en "kamphund". De är 7 och 11 månader gamla.

På grund av någon sjukdom faller killen ihop och slår i huvudet. Någon ringer 112... Ambulanspersonalen vågar inte gå fram! Varför?  Killen håller hundarna kopplade hela tiden, ända tills poliserna börjar skrika. Då sliter den ena sig och gör ett utfall? Väldigt många hundar gör så. De försvarar sin skadade ägare mot hotfulla främlingar.

Poliserna avrättar båda hundarna, även den ena hunden som tydligen inte gör något aggressivt alls, utan bara försöker fly. Skotten yr runt omkring och kunde mycket väl ha träffat killen, som satt mitt i skottlossningen.

Jag läser också i Freddes blogg att hundägaren efter händelsen är "rejält blåslagen". Pucklade poliserna på honom? Det håller jag inte alls för otroligt. Han kanske svor åt dem för att de dödade hans hundar?

Kaj Hahne, pensionerad kriminalinspektör som har tränat väldigt många poliser i vapenhantering, säger att det ställs väldigt låga krav på polisens skjutförmåga och säger också att de inte får någon träning i att hantera stress.

Dessutom tycks det stå klart att hundhantering inte ingår i polisens utbildning.

Tur att inte någon person dog. Det har de senaste åren varit en del händelser där polisen har riskerat att skada oskyldiga människor under vild skottlossning.

Har vi numera livrädda, skjutglada poliser med dålig utbildning i att hantera både skjutvapen och stress?

Den akuta slutsatsen som ligger nära till hands är att om du råkar illa ut och har med dig något som liknar en kamphund, då är nog det säkraste att inte ringa polisen.

Även om jag också kan tycka att man, för att vara på den absolut säkraste sidan, inte ska köpa en hund av kamphundstyp och att man ska socialisera den så att den älskar allt och alla. Förhoppningsvis kan även den svenska polisen skilja mellan en hund som vill pussas och en hund som vill bitas...?
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Killen började skära halsen av sig, det var därför polisen sprang fram. Jag vet inte om du nånsin sett hundbett, men att bli attackerad av två 55-kiloshundar är jävligt farligt. Bevisligen stod inte djuren och bara såg på när polisen försökte avbryta självmordsförsöket, och hade de inte avlivats så hade ägaren dött och poliserna garanterat blivit skadade. Hade det varit bättre tycker du?

Gunilla M sa...

Tack Anonym, men jag tror ändå att poliserna hade kunnat hantera situationen mycket bättre om de hade haft bättre utbildning på hund.