måndag 19 november 2012

Ge inte godis förrän hundens uppdrag är klart!

.
Godis är en bra belöning för ett utfört arbete. Däremot ska du undvika att avleda, "muta" med godiset. Detta är en gammal sanning som är lika aktuell i dag.
Jag har haft fullt upp, därför har bloggen blivit lite lidande. Men här kommer ett nytt inlägg.

Anta att du vill att din hund ska sitta. När hunden sätter sig, så belönar du med godis.

Rätt eller fel?

Det är rätt om detta med att sätta sig på kommando är något hunden inte kan, inte har lärt sig. Då räcker det med en liten prestation för att få godis. Dutta ner baken - klart!

Det är däremot fel om din hund har fått tidigare träning i "Sitt" och din avsikt faktiskt var att hunden skulle sitta - och sitta kvar.

Förresten - när i vardagen har man nytta av att hunden kan dutta ner baken och sedan reser sig igen några sekunder senare? Endast för små valpar eller helt otränade hundar är det en prestation att hastigt dutta ner baken på ordet "Sitt". Man måste snabbt öka kravet till att Sitt = Sitt kvar.

Men en del hundägare har fått lära sig att de fortast möjligt ska ge hunden godis. Instruktören tror tydligen att godiset ger positiv förstärkning av hundens pågående beteende. Men till den stackars hundägarens förvåning så avbryter hunden övningen så fort den får godis.

För hundar tycker att godiset är belöningen för en avklarad prestation! Jakten är slut - matdags!

Ställ krav på en prestation - belöna till exempel med godis när prestationen är utförd!

Kanske du nu får en förklaring till varför din hund har slutat sitta, slutat gå fot, slutat lyssna - så fort du gav den godis...

Om du vill ge hunden godis "mitt i övningen", så gör gärna det! Knepet är att sedan genast upprepa kommandot, så att hunden förstår att den i alla fall ska fortsätta med det som den höll på med!

Belöning - inte muta!  Att ha godiset framme i handen, kanske dinglande framför hundens nos, är en muta och lär inte hunden mycket. I bästa fall kan det vara ett sätt att "komma igång" med övningen. Eller ett sätt att lösa en situation, till exempel hundmöte, med en hund som inte har lärt sig att vara lydig. Man hjälper hundens kropp att göra rätt - men hjärnan är med bara till en liten del...
Lägg tillbaka godiset i fickan igen!! Ge kommando för det du vill att hunden ska göra. När hunden lyder, och du är nöjd, så berömmer du hunden och tar fram en godbit.

Godis är en viktig del av modern hundträning och kan ha en viktig plats även i vardagslydnaden. Men det är viktigt att du som hundägare lär dig rätt hantering och användning av godiset!
.

2 kommentarer:

Alice sa...

Hej, Gunilla!
Bra skrivet och info som folk behöver, verkligen.

Ser ganska ofta ägare med en hund som drar, ägaren lockar hunden med godbit, hunden kommer och får godiset och sedan återgår den till att dra sig fram. Varvid allt upprepas.
Ägaren förstår inte varför hunden aldrig lär sig att gå fint.

Det är så vanligt!

Anonym sa...

Haha såhär fick jag lära mig att göra med min hund. Vilket resulterade i att han aldrig lyssnade på mig om ja inte hade godis. Som tur var märkte jag det väldigt fort och slutade träna fel. :-)