torsdag 1 november 2012

Väsbyhem tar bort kamphundslistan!

.
Jag blev nyss uppringd av en journalist på Lokaltidningen Mitt i som berättade att Väsbyhems styrelse har beslutat att ta bort den så kallade "kamphundslistan", dvs listan över raser man inte får ha i Väsbyhem. Det är ett bra beslut.

Dels har listan inte hindrat folk från att ha liknande raser ändå, dels var listan orättvis. Den byggde på folks subjektiva upplevelse och kanske framför allt ovana vid de "nya" raserna, typ amstaff. Schäfer är äldre människor vana vid, medan de däremot blir rädda när de ser en "kamphund", hur snäll den än är.

Nej, det är bra att listan är borta. Nu gäller att om din hund stör, oavsett om det är en chihuahua eller en pitbull, så blir du varnad att se till att det inte händer igen. Om din hund fortsätter att störa, så kan du bli vräkt.

Själv tycker jag att man alltid ska gå både valpkurs och allmänlydnadskurs med sin hund, och särskilt om man har en ras som man vet att folk kan ha fördomar om.

Tyvärr är det, som vi vet, ofta fel människor som köper de här alltför kraftfulla hundarna. De går ingen kurs, de är förstahundsägare och de inser inte vilka stora behov hundarna har av både motion, aktivering och fostran. Det har gått mode i att äga en "tuff" ras. 0,5-2 år senare säljs den på Blocket... Jag hoppas att hypen tar slut snart, att folk börjar lära sig att de här raserna ofta är jobbigare att ha än de mer traditionella sällskapsraserna.

De flesta av oss mår både psykiskt och fysiskt bättre av hundar. Jag är helt övertygad om att kostnaderna för psykologisk vård, socialvård, sjukhusvård etc skulle öka kraftigt om inte hundar fanns. Hunden är faktiskt människans bästa vän!

Anna Bendz vid Göteborg universitet gjorde 2007 en undersökning som heter "Hundens plats i folkhemmet".

http://www.som.gu.se/digitalAssets/1297/1297917_259-272.pdf

T ex svarade 1657 personer så här på påståendet "Är rädd för hundar": 5 % skrev "Stämmer mycket bra", medan 52 % svarade "Stämmer inte alls". En stor skillnad! Endast totalt 16 % svarade "Stämmer mycket eller ganska bra". Hela 84 % av de svarande var inte rädda för hundar. (Endast 18% av de tillfrågade var själva hundägare)

Hur som helst är jag nöjd med beslutet. Om en hund uppför sig illa, oavsett ras, så vidtas åtgärder. Helt rätt. Jag hoppas att detta kan gälla hos alla bostadsbolag i Sverige.

Och vi hundägare ska visa hänsyn och inse att en del människor faktiskt är hundrädda.

Tills alla är omvända och inser hur underbara hundar är. Nej, det sista var på skoj...
.



Inga kommentarer: