måndag 16 november 2015

Läsarfråga om bitsk och skällig chihuahuavalp

Inte samma chihuahua!Wilma skrev:
Hej! Jag har en liten chihuahuavalp på 2 månader nu som är väldigt bitsk och skallig och undrar vad man kan göra åt detta? Hon får mer eller mindre ryck då hon springer runt och skäller och bits på allt och alla. Det är inte bara det vanliga valpbitandet, utan mer allvarligt och aggressivt.
Hon vägrar även gå på vägar, speciell asfalt. Finns det något bra sätt att lära henne det? Hon brukar bara sätta sig ner och inte röra sig. Hej Wilma!
Tack för frågan!
Jag har nu under några månader levt med tre olika chihuahuor dygnet runt, så jag ska våga mig på ett svar. Men det är mycket som jag inte vet om din valp. Det kan därför bara bli generella råd.

Har du haft henne sedan hon var 8 veckor? Då har du bara haft henne i några dagar?
Kanske kan uppfödaren ha en förklaring. Kanske valpens föräldrar var likadana när de var små?
Om du tycker att personen du köpte valpen av är kunnig och duktig, så fråga denne till råds.
Bra om det är en SKK-ansluten uppfödare. Det är ju mer kontroll på de uppfödarna.

Först så ska du inte vara rädd för att din valp kommer att växa upp till en aggressiv vuxen hund. Sambandet mellan valpens beteende och den vuxna hundens beteende är ganska svagt. Mycket kan hända under uppväxten. Den uppfostran som sker hos den nye ägaren brukar ha den största betydelsen för hur hunden blir som vuxen.

De här "rycken" är troligen inom gränsen för valpars normala beteende, särskilt för en ras som har mer "temperament", som chihuahuor ofta har. Nästan alla valpar har galna "kvällsryck", och en del valpar får aggressiva utbrott. Det nästan "hör till"... En liten valp kan vara onormalt aggressiv, men det är sällsynt och jag tror inte att det är frågan om det här.  Det kommer säkert att ordna sig med tiden!
Ni kan prova att gå ifrån henne och stänga dörren en stund och lämna henne ensam om hon blir galet jobbig. Gå in igen när hon har lugnat sig.

Jag tror att det bästa du kan göra under den närmaste månaden är att tänka att din valp kanske är för uppjagad, för stressad av någon anledning.
Ge henne en lugn tillvaro. Ge henne ställen där hon kan krypa in och vara ifred från alla. Hon måste få så mycket sömn som hon vill ha! Chihuahua gillar ofta mjuka bäddar med filtar som de kan bädda med och gömma sig under, särskilt de korthåriga.

Min tanke är att du ska göra det varmt och gosigt och tryggt för henne och lära henne att slappna av, lära henne hur skönt det är att mysa, och att det inte finns några hot som hon behöver vara rädd för. Ha henne ofta nära. Ligg ner på golvet, låt henne vara i ditt knä osv. Om hon nafsar dig hårt i händerna, så är mitt råd att du sätter på dig handskar och sedan fortsätter att hålla henne, stryka henne osv. Träna henne att vara nära och att det är "paradiset"...

Om det finns barn i huset och de blir rädda för henne, be dem bli alldeles stilla och ropa på en vuxen. Ha henne inte ihop med barn utan övervakning. (Det är även valpen som ska skyddas från barnen)

Gör också en hage av kompostgaller och inred den mysigt. Lär henne att vara där själv ibland.

Hon behöver komma ut varje dag och "se världen", även dagar med dåligt väder. Om du har en skön dunjacka, ylletröja eller liknande varmt naturmaterial ute på promenaderna, låt din valp vara därinnanför så att bara huvudet sticker ut.

Träna henne att gå i koppel bara dagar när hon verkar må bra och det är fint torrt väder och på lugna platser där du har god sikt över vad som dyker upp. Ha en bekväm kattsele på henne och ett lätt koppel. Ett sätt att träna är att segdra i kopplet framåt ända tills hon måste ta 1 steg framåt. Då slutar du genast att dra och ger henne en godbit. Det ska vara något läckert, t ex en bit grillad kyckling! Sedan drar du i kopplet tills hon tar 1 steg till. Bara 1 steg, inte mer! Men snart kommer hon liksom igång och då ska hon gå 2 steg innan hon får nästa godbit. Osv.

Ge henne också foder som är till för valpar av små raser. Köp fodret från veterinären eller djuraffären. Ge henne mat 4 gånger per dag. Bra mat kan vara en del av hennes antistress-kur.

Längre fram, när hon är ca 3,5 månader eller så, så kan du börja med lite mer fostran. Och då bör du gå valpkurs med henne. Börja redan nu att leta. Numera hålls en del hundkurser även inomhus vintertid. Säg till kursledaren att du vill att det ska vara några andra valpar av små raser med på kursen, som hon kan få bli kompis med. En chihuahua behöver socialiseras, men i en "lagom" takt.

Ibland får ägare till bitska valpar höra råd om att de ska korrigera valpen. Jag är inte emot korrigeringar, men hon är för liten ännu! Försök stå ut med en hel del ett tag till. Tänk särskilt på att hon inte förstår ordet "nej"! Just det ordet brukar faktiskt "tända" en arg valp ännu mer...

Lycka till!

PS Återkom gärna med fler frågor!
.

Inga kommentarer: