måndag 14 december 2009

Änglamarksskinkan är bättre än Scans ekologiska skinka

Ifall du som jag nu letar Kravmärkt skinka på Coop, Ica, Hemköp etc och inte hittar någon så kan jag tala om varför det inte finns.

Coops Änglamarksskinka kommer från Kravgodkända grisgårdar men är behandlad med nitrit, liksom nästan all annan skinka och charkprodukter. Kravs hårda regler tillåter inte nitrit eftersom det finns undersökningar som tyder på att detta är cancerframkallande. Men, grisarna har kunnat beta, böka och gyttjebada i det fria!

Så har vi Scans ekologiska skinka. Flertalet skinkor kommer från Kravgrisar, men en mindre del (tror att hon på Krav sa 7.000 av 35.000 grisar) är bara EU-ekologiska. EU har snällare regler för sina ekogrisar än vad Krav har. En viktig skillnad är att EU-grisen visserligen kommer ut, men bara på en betongplatta. Inte så himla kul.

Kom ihåg att du påverkar jordbruksnäringen med varje vara du lägger i din kundvagn eller korg när du handlar i mataffären! Och du påverkar även med varje vara som du låter stå kvar och kanske bli gammal.

2 kommentarer:

nora sa...

...Eller så äter man inte djur över huvud taget! Finns fullgoda alternativ som aldrig levt; Astrid & Apornas sk*nka utan rumpa till exempel.

Gunilla M sa...

Nora, jag läser Vegomyten just nu. En mycket intressant bok!

Jag själv känner att jag skulle längta alldeles för mycket efter kött om jag avstod länge. Och så är det nog för de flesta. Men vi har nog också olika goda genetiska förutsättningar för vegetarisk kost, precis som vi har för olika förutsättningar att t ex tåla mjölk.

Däremot kan man ju dra ner på köttkonsumtionen och bara äta hög kvalitet, såsom vilt - och just ekologiskt kött.