söndag 13 december 2009

Regeln "belöna i position" gäller bara i början av träningen

När jag ska lära en hund något nytt "moment", såsom ett tävlingsmoment eller en "cirkuskonst", så använder jag gärna klicker och klickerträningens principer. Ett tag var det mycket populärt att citera djurtränaren Bob Bailey, som har gett många klickertränare rådet att "click for action, feed for position". När hunden är i rätt position så ger man belöningen utan att hunden behöver flytta sig ur position.
Ett klassiskt exempel är "fot". Det är en stor fördel i början av inlärningen att alltid leverera godbiten endast när hunden befinner sig i exakt rätt position i förhållande till ditt ben. (Och är kvar nere på marken och inte hoppar upp)

När hunden ska lära sig att sätta sig på "Sitt" eller annan signal så är det bra att ge godiset medan hunden ännu sitter kvar, inte när den ställer sig upp.

När hunden lär sig "ligg" så ska godbiten ges precis mellan hundens framben.

Inkallning är ett annat exempel. Jag råder alltid mina kursdeltagare på Allmänlydnad Steg 1 att hålla godbiten invid magen för att locka hunden att ta rejäl fysisk kontakt (och även ta emot ägarens smekningar) innan de får godiset.

Men - så fort hunden kan grunderna och gärna "bjuder" på beteendet och kanske även kan utföra beteendet på signal - då kan du göra tvärtom, framför allt om träningen syftar till aktivering, tävlingslydnad, cirkuskonster.  Du markerar det rätta beteendet som vanligt med klick eller en verbal signal, t ex "Duktig!". Och sedan säger du "Varsågod!" (åtminstone tycker jag att man kan lägga på det) och kastar iväg godiset flera meter bort. Hunden måste alltså verkligen visa att den förstår övningen och aktivt söker upp rätt position, fast den vet att godiset inte kommer dit. Den ska inte bara bete sig som en åsna som följer moroten.
Dessutom blir det extra nosaktivering att söka upp godiset efteråt som kanske hamnade t ex nere i gräset.

När hunden ska utföra något på större avstånd så passar det kanske bättre att i stället kasta iväg en boll som belöning.

Du kan också ha en matskål stående på träningsplanen som du skickar hunden till så fort den har gjort rätt på något annat ställe, men det blir kanske inte riktigt lika stimulerande för hunden som att leta godbit i gräset eller kolla var bollen kommer att hamna.

Det gemensamma är att hunden alltså hämtar belöningen på ett annat ställe än där den gjorde rätt.


Exempel på övningar där du efter ett tag som omväxling kan leka med att inte belöna "i position":
  • Sitt
  • Ligg
  • Fot - när hunden söker upp din sida (Denna övning är för övrigt en kul aktivering när man går promenad med sin hund lös)
  • Annan targeting - låt din hund hoppa upp på en sten eller springa fram och dutta på en lyktstolpe...
  • Stanna / ställande
  • Kryp
  • Rutan (svårt - avancerat)
Det finns säkert fler exempel, men detta är vad jag kommer på just nu. Var dock noga med att hunden utför beteendet ordentligt innan du t ex klickar, annars kan hunden börja slarva och t ex lägga sig bara halvvägs.

Läs gärna här om Morten och Cecilies träning av kryp.

http://hundetrening.blogspot.com/2009/09/ustrategisk-levering-av-forsterker_25.html

PS  Delfintränare har i alla år av praktiska skäl levererat fisken på annat ställe än delfinen var när den utförde sin konst, så detta är inget nytt...

Inga kommentarer: