söndag 23 maj 2010

Amstaffkorsningar blir vandringspokaler

.
Tittade in på Blocket.  Hittade en amstaffkorsning till försäljning. Hittade sedan många annonser till, med renrasiga amstaffar eller amstaffkorsningar.

Och efter att ha läst annonserna (slutade efter ett tag) vill jag bara säga: USCH!  Usch för alla som köper en hund och sedan tröttnar på den innan den har hunnit bli ens ett år!   /Inlägget är redigerat den 25 maj/

Längst ner kan du se exempel på annonser som jag hittat. Namnet på hundarna har tagits bort och orden är ändrade så att annonserna inte kan identifieras så lätt, men själva innehållet är detsamma. 

De här annonserna förstörde verkligen min söndagkväll.  Oansvariga (i mitt tycke) hundägare skriver på ibland dålig svenska hur kramgoa deras hundar är och att de är sååå angelägna om att hunden ska få en seriös köpare och ett livslångt kärleksfullt hem. Men varför ger de inte detta själva till hunden? Tror de att de bara kan göra sig av med den när livet förändras, så som det naturligt gör ibland? (Så som de gör i USA...)  Man ska inte begära av någon annan det man inte själv kan ge. Det var ju annonsören som köpte hunden in the first place...

Jag har inte ringt upp alla dessa annonsörer, men jag misstänker starkt att det i många fall finns en ung kille under 20 år eller runt 20 år som köpare.

Om du som läser det här är sambo med en ung kille, gå inte med på att han köper en amstaff eller amstaffkorsning, för det blir DU tjejen som får dras med hunden sedan (om du inte sätter ner foten) och söka nytt hem till den.

Dessa hundar får offra sig när unga grabbar ska försöka träna sig i att ta hand om och ta ansvar för en levande varelse - och misslyckas.

Jag blir både arg och ledsen!

Det finns hunddagis när man jobbar, det finns hundkurser så att hunden kan tränas. Det finns inga ursäkter. Har man köpt hund så ska man banne mig behålla den också - eller åtminstone inte skylla på tidsbrist eller ändrade förhållanden! 

Jag förstår inte varför man inte tänker sig för mer innan man köper en så krävande hund som amstaff. Och ofta är man flera om köpet, så det är flera som inte tänker. Men man ska inte skaffa en stor energisk hund om man inte har ett stabilt hem med stabila förhållanden!!  Till exempel ska man inte vänta barn. Visst är rasen barnvänlig, men det är inget liv för en amstaff att gå längs en barnvagn. Dessutom har de en viss tendens att dra i kopplet och göra utfall mot andra hundar om de inte tränas och får gå kurser, och de flesta nyblivna mammor är inga bodybuilders...

PS Om jag ska bli riktigt djup så gissar jag att det är högre andel skilsmässobarn bland dem som köper en hund utan eftertanke och sedan vill dumpa den när förhållandena ändras. "När jag var en jobbig tonåring så tröttnade mina föräldrar och skilde sig, så what's the big deal att dumpa en hund när den kommer i tonåren? Kärleksfulla band varar inte för evigt, så är det bara" - så kanske en del tänker, omedvetet.

Här nedan är några exempel på dessa annonser. Med tanke på upphovsrätten har jag redigerat texten, tagit bort namn, förbättrat svenskan, bytt ut eller kastat om formuleringar. Men innehållet är i sak detsamma.


"XX är en renrasig Amstaff, 8 månader gammal, som behöver komma till en ny familj som har mycket tid och mycket kärlek för honom. Han är en jätte lekfull och fungerar utmärkt med barn men behöver lite mer träning. Vill egentligen inte lämna ifrån mig XX, men jag ser inget annat alternativ just nu."


"XX är en Amstaff terrier 9 månader gammal. Vi kan inte längre behålla honom pga av omständigheter i familjen (jobb&skolor). XX är väldigt snäll och lekfull. Han behöver mycket kärlek och du måste ha tid till honom. Vi säljer XX endast till seriösa köpare."


"Min hund är 8 månader och supersnäll. Älskar att leka med andra hundar, få springa i skogen, vara med överallt, gosa och pussas. Jag söker en ny familj som kan ge min hund ett bra liv där hon får stanna. Matte har för lite tid då hon jobbar och går i skolan. Saknar stamtavla men är lika bra i alla fall"


"Jag säljer min amstaff /rottis för att jag flyttar utomlands. Det smärtar mig att behöva göra det här.  XX är 10 månader och är en helt underbar hund. Han är tyst inomhus och rumsren och älskar folk.  Han går tyvärr inte så bra ihop med andra hanhundar.


"XX söker ett nytt hem. Han är född på julafton 2009. Han är van att leva med andra hundar & barn. Vi söker ett tryggt & stabilt hem som kan ge XX massor av tid och kärlek."


"min amstaff tik på 13 månader söker nytt hem. XX är en tjej som är bestämd men också glad. Hon älskar att leka och gosa och sova i sängen. Hon har en fin stamtavla. Hon är vaccinerad och försäkrad. XX vill komma till någon som har mycket tid för henne och behöver mycket kramar. Hon söker ett livslångt hem"


"min amstaff söker nytt hem. XX är lite över ett år  och är en glad kille med stort hjärta. Han älskar att gosa, mysa, vara ute och springa och vill alltid vara med. vill ha din uppmärksamhet hela tiden och pussas det är han bäst på.  XX är försäkrad och vaccinerad.  XX söker nu ett nytt tryggt hem. Han behöver mycket kärlek och vill inte flytta mer."


"Till slut har jag bestämt mig för att omplacera XX, min lilla blandras med amstaff och rottweiler. Han är en fantastisk hund, så det har inte med honom att göra.  Men hemma finns en till kille som behöver mycket tid och jag känner att jag inte räcker till.  XX är 8 månader, nyligen kastrerad och verkligen fantastisk. Funkar bra med alla hundar och även katter, gillar att mysa, rasen är ju sådan.  Han är kort sagt ett fynd, men behöver någon som har mera tid."


"Jag har en hanhund som heter XX. Han har fyllt 1 år och jag har haft honom sedan han var valp. XX är en amstaffmix. Han är jättesnäll och mycket charmig. Han samsas bra med andra hundar, hannar också. XX har växt upp med  med sin syster och så matte och husse.
Men tyvärr ändras saker och nu måste jag agera. XX behöver ett nytt tryggt och varaktigt hem hos någon som kan ge mycket tid och mycket kärlek!  Du måste vara seriös och bör vara minst 20 år."

8 kommentarer:

Mia sa...

Jag har tänkt ungefär detsamma...Det har ju varit en boom av dessa raser amstaff o staff de sneaste 5-10 åren. Många oseriösa uppfödare, som tar en kull på sin tik med kompisens hanne o tror att de ska tjäna snabba cach. Många staffar för omplacering nu jmf med förut numera. Så gott som alltid hanhundar mellan 8 mån-3 år, dvs den jobbigaste åldern...ofta anges "kommer inte så bra överens med andra hundar", det kan ju inte vara en överraskning när man köper dessa raser, utan nåt man krasst får räkna med...Nej ibland blir man mörkrädd av alla annonserna på staffar, amstaffar och korsningar gjorda på dessa raser. Amstaff/rottweiler är nog inte en hund för nybörjare direkt...

Anonym sa...

Jag läser en kurs på universitetsnivå där jag skulle analysera två bloggar. Valde denna och en till. Både jag och mina medstudenter (de skulle analysera min analys)anser att denna blogg inte är seriös.
Du svär, du nedvärderar andra. Du har en extremt dålig attityd i dina bloggar. och nu bryter du mot upphovsrättslaget så det slår härliga till. Det är olagligt att ta text från andra oavsett om det är annons eller inte och lägga in som sina. Även om du har lagt "".

Jag är glad över att inte behöva gå kurs hos dig då du utger dig för att vara seriös men bloggen talar sitt tydliga språk. SJÄLVKLART är det hemskt med alla dessa hundar som omplaceras osv. Men gör det på ett bra sätt istället för på detta sätt.

Mvh bloggande student. (sol_fem@hotmail.co )

Gunilla M sa...

Så lagen säger att jag inte får citera annonstexter (som jag av förklarliga skäl aldrig skulle vilja ge sken av att ha skrivit själv) - men DU får analysera mina texter utan att fråga mig? Okeej...

Dina kriterier för att vara seriös är alltså a) man får inte svära b) man får inte säga något negativt om andra och c) man får inte ha en "extremt dålig attityd" (mycket oklart kriterium, öppet för tolkning) ?

Jag ser mig som frispråkig, helt enkelt. Jag vet många bloggar som uttalar sig negativt om andra, hela yrkesgrupper, hundägare som gör si och så...

Men okej, jag inser att det finns överkänsliga personer som hakar upp sig på kraftuttryck, så jag gjorde en sökning i bloggen och hittade några, som jag tog bort eller ändrade. Nu har jag till exempel ändrat "FY FAN" till "USCH". Lite mjukare...

Dålig attityd? Det tycker du, men det tycker förstås inte jag. Jag skriver massor av tips, om hundträning, om roliga saker. Men självklart klagar man också i en blogg!

Och det har faktiskt hänt att jag har svurit någon gång även när jag har hållit kurs. Då frågar jag om någon misstyckte, men folk bara skrattade! Men dina kompisar svär alltså aldrig...?

Jag försöker förstå, men lite svårt är det.

Om du inte gillar min blogg så kan jag bara tipsa dig om att analysera en annan blogg i stället. Eller analysera dig själv - varför du "går igång" på det jag skriver. Varför är det farligt att svära och uttrycka ilska över folk eller företeelser? Svär lite själv, du kanske kommer gilla det?

I fortsättningen kommer jag skriva t ex "Jag blir så ARG" och då får de som känner mig förstå att det jag egentligen ville skriva var "Jag blir så jävla arg", men jag har ålagt mig självcensur...

En sak till - angående själva ämnet: När jag var ung kändes det otänkbart att man skulle dumpa sin hund till någon annan. Det var väldigt sällsynt. Och jag tror att man får den hund man förtjänar och ska ha för att växa som människa. USCH om vi svenskar börjar ta efter amerikanarna som tröttnar på sina hundar så fort och tycker att det är bekvämt att lämna dem till det lokala hundstallet som finns i varenda stad (ett eller flera)!

Gunilla M sa...

PS Detta är sista gången jag är snäll och publicerar anonyma kommentarer. Att vara anonym och prata om vad som är seriöst går inte ihop... Jag står för mina åsikter, det gör inte "Anonym".

Gunilla M sa...

Tack Mia, om än i efterhand, för kommentaren! Du vet vad du pratar om när det gäller staffar, och de är ju ändå inte så jobbiga som de större varianterna!

Susanne Holmene sa...

Applåder till dig Gunilla!!! Det är bra att du står på dig.

Hur seriös är Anonym som spyr galla över din blogg. Det var väl ändå inte hennes/hans uppgift. Det var väl att analysera den i skolan (lågstadiet??) och inte personligen ge sig på dig som ägare till bloggen? Undrar om lärarna är medvetna om vad hon gjort?

Snacka om att kasta sten i glashus. Vem är hon att döma? Hur är hennes egen attityd då genom att posta detta inlägg?

Så strunta i denna person som tydligen är så omogen och feg att hon/han inte ens vågar sätta ut sitt namn. Vill nog bara visa sig duktig inför sina sk polare!

Så fortsätt du i samma anda som vanligt Gunilla!

Camilla Stefansdotter sa...

Jag ser absolut inget fel i att förfäras över dessa annonser som läggs ute dagligen på blocket och ännu mer på abcannonser.se
Är det kanske möjligt att Anonym själv har en hund av denna ras?

Jag skrev en gång ett inlägg där jag förfärades över folk som annonserar efter vilken tik eller hane som helst till sin fina hund. Det inlägget ligger fortfarande i utkastet dock.
Precis som att jag också har svårt att förstå folk som köper en hund av sån här ras och sen "hoppsan" så blir jag förfärad över när det står sånt i stil med "min häriga blandras vill paras, vi söker an hanhund till henne, ras mindre viktigt". En gång ville någon para sin papillon/dvärgnånting för att han "var redo", han var bara 10 månader!

Om fler skriver som du Gunilla så kanske fler skulle ta åt sig och debatt skulle skapas kring ämnen som idag är tabu. Jag hoppas att jag kommer våga vara lika frispråkig i min blogg så småningom.

June Krafft Gunérs Blogg sa...

Tack Gunilla!
Har letat efter en hund som behöver nytt hem och blev oroad, ibland äcklad över hur cyniska vi människor är i vår hantering av våra finaste vänner. Jag förfärades också över hur stor procent av alla "second hand-hundar" som hade Amstaffinblandning! Rasens typiska uttryck har tydligen kommit som en chock för flertalet av ägarna. Man skulle behöva införa "hundköparcertifikat" i Sverige eller varför inte i hela världen!? Hoppas att du lyckas röra om i hundhandelsträsket så mycket så att det blir en debatt! Kanske något korn av förnuft hamnar rätt när någon går i hundköpartankar!

Stå på dig mot den naiva och barnsliga "bloggrecensenten". Din blogg har både integritet och substans och ditt språk är rakt och ärligt! Go girl!
JK Gunér