tisdag 25 maj 2010

Inte seriöst att skriva anonymt

Det är väl helt klart så att folk gärna är anonyma på nätet nuförtiden. Man kan chatta och blogga och skriva inlägg och flirta och dejta utan att avslöja vem man egentligen är. Men nu är det slut med den möjligheten på min blogg - jag har just tröttnat.
Jag står för mina åsikter - och är gammal(dags) nog att begära det civilkuraget även av dig som vill ge ris eller ros på mina inlägg. Jag menar, det är ju inte direkt Hells Angels som kommer att knacka på om du skriver en kommentar med ditt fullständiga namn? Inte Gestapo eller KGB heller. Och jag lovar att inte ringa upp och kommentera! Jag kan inte heller egentligen kontrollera om du skriver ditt riktiga namn eller inte. Men hädanefter behöver alla skriva sitt för- och efternamn, annars blir inlägget inte publicerat.

Jag kan känna det som att alla gömmer sig i Sverige, alla hukar sig, alla är rädda för alla...  Nästan ingen vågar sticka ut. Man kan misshandla, rentav våldta, en annan i tunnelbanan och alla runt omkring bara tittar bort eller går. Hur har svenskarna blivit sådana? (Eller är det ett storstadsfenomen?)  Är det Jantelagen som fortfarande härskar? Det är den jag gör uppror mot när jag ibland anlägger en något mer provocerande ton än i de bloggar som det går tretton på dussinet av. Några förstår det, andra inte.  Hmmm... borde jag flytta till USA eller Frankrike eller nå't?

Men vi är nog också dresserade till servilitet av myndigheterna. Vi måste anlägga en viss stil och följa reglerna för att få (behålla) vår anställning, få vår sjukersättning, vår a-kassa, rätt läkarvård osv. Det hjälper liksom inte i Sverige att stå upp och kräva sin rätt. Antingen nonchaleras man helt eller så dras man in i en långvarig rättsprocess och får i bästa fall rättvisa efter så där tio år. Det orkar inte folk. Bättre då att ligga lågt - i alla fall utåt...

Jag kom just att tänka på, att kanske Karl Oskar från Utvandrarserien av Moberg är ett ideal för mig: Sköt dig själv, jobba hårt, gör ett bra jobb, låt ingen bestämma över dig, men grannarna hjälper dig och du hjälper dem när det behövs.
Och så vill jag tacka Lilian från Norrtälje, som hjälpte mig att bli egen företagare och som hjälper mig med bokföringen. Jag älskar att vara min egen!

4 kommentarer:

Lisa Nilsson sa...

Jag kan hålla med Anonym i den tidigare inlägget.
Jag är lärare inom data mitt namn är Lisa Nilsson bor i Stockholm.
Du får analysera andras bloggar med mera utan att göra brott mot upphovsrättslagen. Detta gäller inte att citera andras texter utan hänvisning.
Du går till person angrepp hela tiden mot de som gör inlägg eller även andra hundtränare. Detta ger verkligen inte sken av en seriös hundtränare. Gick in av en händelse på din blogg då jag sökte andra hundkurser att gå i sommar. Jag kommer tyvärr inte att våga gå hundkurs hos dig då din attityd här på bloggen inte är professionell. Tragiskt att du inte ser detta själv. Tack och bock första och sista gången jag gick in här.

Gunilla M sa...

Tack Lisa för att du står för din åsikt! Sedan håller jag förstås inte med. "går till personangrepp hela tiden..." Gör jag? Vad är fakta? Jag räknade efter för att kolla om jag verkligen gjorde det. Jag har svarat folk ca 15 gånger och överlag är svaren vänliga.

Här är väl det mest kritiska jag skrev i svaren:

"Fast du är ingen bra förespråkare för att inte använda negativ förstärkning, är jag rädd."

"Jag inser att det finns överkänsliga personer som hakar upp sig på kraftuttryck"

"Om du inte gillar min blogg så kan jag bara tipsa dig om att analysera en annan blogg i stället. Eller analysera dig själv - varför du "går igång" på det jag skriver. Varför är det farligt att svära och uttrycka ilska över folk eller företeelser? Svär lite själv, du kanske kommer gilla det?"

Som jag ser det så är det OK att gå i svaromål när man får kritik, vilket jag ju har fått.

Sedan kan jag vara hård mot grupper av människor, som de som köper "kamphund" och sedan tröttnar på den, eller de som köper vanlig torsk fast den ekologiska är lika billig. Jag vill att folk TÄNKER mer, tänker efter, tar ansvar.

Men jag har lärt mig att inte citera annonser i fortsättningen, bra.

Du skriver också "...även andra hundtränare" Det är EN hundtränare som jag har kritiserat, dvs Barbro Börjesson, som har fått hålla på med sina metoder i nio år i svensk TV! Jag har anteckningar från ca 90 "hundfall" som varit på TV sedan januari 2002. Träningen har sett likadan ut hela tiden. Ibland kan jag hålla med om vad Barbro gör, men hundträning är så väldigt mycket mer än det Barbro gör. Ja, jag VET självklart att det ofta anses fult att klaga på andra, men Barbro har varit med så länge, så lite får hon tåla. Om du gör en sökning så hittar du MÅNGA bloggar som upprörs över Barbros träningsmetoder! Jag gick bara in lite mer i detalj än andra.

Jag vet att jag kan bli skarp ibland i min blogg, men sådan är jag. Och ja, gå inte kurs hos mig, för jag tar mitt temperament med mig även ut på kursplanen. Tur för mig att en del ändå kan ta mitt sätt att vara!

Marianne Broman sa...

Hej Gunilla. Du har helt rätt. Ibland känns det som om yttrandefriheten som det så stolt pratas om här i Sverige, bara är till för de åsikter som är godkända i viss grupp eller samhället i stort. Jag beundrar dig som satsat på din dröm, blivit egen företagare och rår dig själv.

Jag minns från min barndom vid släktträffar, hur olika politiska åsikter bollades och diskuterades. Det var spännande och kul att höra hur olika folk kunde tycka och tänka. Var folk modigare förr? Eller kanske inte. Det finns ju fortfarande många såna som dig!

Mia Schmidt sa...

Jo det är ju så himla mkt lättare att ha en massa åsikter,
när man inte behöver stå för dem med sitt namn.. ;-)
Alla tycker inte likadant om hunduppfostran, religon, politik eller nånting...
Jag tycker det är helt i sin ordning att framföra sina synpunkter,
om man uppger sitt korrekta namn/emailadress.
Då kan den som ev. skulle känna sig kränkt (vilket ju verkar vanligt numera!)
kontakta denne o ta en diskussion.
Jag har haft/har ganska många obekväma åsikter,
folk väljer själva om de håller med eller inte. Vi har ju faktiskt yttandefrihet i det här landet, något vi ska vara glada för,
även om det kan kännas obekvämt ibland när alla inte behöver ha samma åsikt ;-)
Men jag har stått för det JAG tycker,
men även accepterat att andra har andra åsikter. Dock är det jag publicerar på MIN hemsida naturligtvis färgat av MINA åsikter.
Vilket jag tycker är helt OK så länge man inte bryter mot de lagar som finns.