söndag 23 maj 2010

Tycker hunden att du är tråkig?

.
Den antagligen bästa boten när man känner sig tråkig och trist och hunden tycker likadant...
...det är nog inte att börja busa och leka med hunden.  Eller ens göra roliga saker tillsammans, typ åka till stranden eller göra en skogsutflykt.

Nej, jag tror att det roligaste hundar vet är att få en utmaning - och klara den! 

Vad utmaningen ska bestå i får du bestämma själv. Men lägg upp träningen så att hunden vet att det ligger en leksak eller godis "i potten" om den klarar!  Konsekvensen av att inte klara utmaningen är att du säger ett lugnt "Nej" och tar bort belöningen.

Om du har god allmänlydnad på din hund och kan stoppa den med "Nej" så kan du ha en godbit i en matskål på marken dit hunden får springa och ta - men bara om den klarar förstås. 

Kör på sådant den redan kan, men på en svårare nivå.  Take it to the next level!   T ex klara att utföra momenten under större störning.

Däremot om du vill lära hunden något nytt, så ska du lägga upp träningen lite annorlunda. Gör inte hunden frustrerad genom att ta bort belöningen. Ha den heller inte fritt, så att hunden kan "sno" den. Ha belöningen i fickan och bara låt bli att ge den, helt enkelt. Vid ren inlärning ska hunden få "tänka" i lugn och ro och inget ska "stå på spel". Och ge hunden hela tiden nya chanser att få lyckas, och få lyckas gång på gång. Använd gärna en klicker!

Och när hunden klarar, fira gärna "socialt" också!  Den får klick och godis, men sedan kan ni hoppa och dansa lite också!

Lycka till!

Inga kommentarer: