tisdag 28 augusti 2012

Läsarfråga om drag i koppel

.
Helena har frågor angående mitt inlägg "Drag i kopplet är främst ett motståndsproblem". Jag besvarar hennes frågor här i ett eget inlägg!

Hej Gunilla, jag heter Helena och hittade din blogg för någon vecka sen och vill tacka dig för alla fina inlägg (har hunnit läsa en hel del faktiskt). är glad att jag äntligen har hittat en hundtränare vars "metod" känns rätt för mig:)  Jag bor 3-4 timmar från sthlmsområdet annars hade jag hemskt gärna gått på dina kurser och kanske tom gått på privatträning.

Jag har några frågor om koppelträningen så får du svara om du har lust.

Så här ser det ut när jag tränar min whippet (2½år) enligt din metod . Vi går och hon känner på lukten att jag har godis med mig och vet då att hon ska sköta sig extra noga så då drar hon inte så mycket. När hon väl drar eller när jag drar som du föreslog stannar jag och hon nästan hoppar tillbaka till mig och tittar på mig och så säger jag "bra" och hon får en godis. Låter detta som jag gör rätt?

Mina frågor:

* Hur vet jag att hon fattar att det är "o-spänt" koppel som hon får belöning för och inte att hon kommer till mig när jag stannar?

Gunillas svar:
Du kan först träna in "slaka kopplet" medan du står stilla. Då försvinner faktorn "när matte stannar så..." Du ser till att ha något frestande utom räckhåll, t ex en matskål eller en kär familjemedlem. Du står stilla med kopplet spänt, och väntar på att hon själv slakar det. För promenad och ökad följsamhet "i verkliga livet" så ska man belöna hos sig själv och sedan byta riktning. För ren övning på metoden så belönar du med "Varsågod" och ger tillgång till frestelsen.
Sedan om du berömmer (eller klickar) fortare så kommer du markera när kopplet slaknar, och inte när hon kommer till dig. Då ökar chansen att hon förstår vilken detalj som leder till att hon kan inhämta godis hos dig. I praktiken är det dock bara bra att hon genast kommer och tar kontakt när du stannar.


* ska jag säga bra eller bara invänta att hon kommer till mig och så får hon godis?

Om hon redan kan komma till dig och tigga godis så skulle det vara att gå till ett tidigare träningssteg, att gå bakåt, att börja markera det rätta beteendet verbalt. För praktisk träning på den dagliga promenaden så skulle nog jag själv bli lat och skippa berömmet, och bara lite då och då (oregelbundet) ge godis när hon kommer, och sedan gå vidare. Det känns enklast så.


* min vovve älskar verkligen godis och hugger nästan fingrarna av mig när vi tränar sådana här övningar. svårt att nejja detta då hon får godis för att jag vill belöna henne för något? har provat att kasta det till henne men då blir träningen så hetsig känns det som.

Stämmer, du ska inte "nejja" då. Och inte kasta godiset heller, det ökar risken att hon hugger. Du lär henne att ta godiset fint genom att bjuda henne din näve när du ska belöna, med fingertopparna indragna och godiset inne i näven. Vänta tills hon nosar eller slickar på din näve - då öppnar du den genast.


* när vi koppeltränar och hon vet att jag har godis med mig blir fokus väldigt mycket på mig och min hand under promenaden och ibland får jag känslan av att det stressar henne. men kanske är det bara bra att hon fokuserar på mig?

Jo, fokus är ganska bra. Det är en positiv stress, hon får något att göra och känner sig aktiverad. Men jag håller med, det är inte alldeles naturligt att ha det så hela promenaden...
Du kan ta med dig tråkigare godis, t ex hennes vanliga torrfoder.
Var också noga med att berömma med rösten innan du rör handen mot fickan. Det vanliga är att vi berömmer medan vi hämtar godiset eller till och med efter att vi har tagit fram det och ger hunden. Vi berömmer hunden för att den äter! Gör inte det. Beröm och vänta sedan några sekunder innan du lugnt hämtar godiset.
Du kan också ge henne lite mat innan ni går ut.

En annan lösning är att träna henne att hålla kopplet slakt även med annan typ av belöning, en mer social belöning. Hon måste följa regeln om slakt koppel för att få gå en promenad tillsammans med dig. När man byter motivation för övningen så är det nästan som att börja om från början, och hon kommer inte vara lika "het", men du kan prova att träna mer utifrån "följsamhet". Om hon drar i kopplet är hon inte följsam. Du stannar och står stilla och när hon slaknar kopplet så säger du "Följ mig, här går vi, vad braaa..." och så ska hon gå mera vid din sida än framför dig. Du blir lite mer Ledare och hon blir lite mer Följare...Skulle vara mycket tacksam för svar!!!

Och nu har du fått det!  Lycka till!   :)

1 kommentar:

Helena sa...

Åh Tack snälla Gunilla vilket bra svar!!! Nu längtar jag till att börja träna:)) TACK