måndag 27 augusti 2012

Låt inte maten stå framme

.
Ibland träffar jag hundägare som låter maten stå framme till sin hund. Motiveringen brukar vara att hunden äter så dåligt. Men det är sällan en bra idé.

Då tappar hunden nämligen mycket av sin lust att arbeta för sin mat. Jag vet från många redogörelser från hundägare att det lätt kan skapa problem att låta hunden ha fri tillgång till mat. Och kanske dessutom ofta får "människomat"/läckerheter i matskålen! Varför ska hunden anstränga sig för det som den får gratis om några timmar?

Mina råd är därför: 

Sätt ner matskålen till din hund två gånger om dagen, morgon och kväll. Om hunden inte genast börjar äta, ta bort matskålen igen. Låt den inte stå framme ens fem minuter. På detta sätt kommer din hund snabbt få tillbaka aptiten igen!

Och lägg inte i några läckerbitar för att hunden ska äta det tråkiga torrfodret. Vill den inte ha sitt foder, pröva att byta till en annan sort eller märke. Läckerbitarna ger du bara vid träning...
.

1 kommentar:

Eva sa...

Ramlade in här från en annan blogg, därav så sen:)
Men detta ska jag ta med i mina försök till påverkan av en väninna... Hennes 3 havanaiser äter inget vidare, men de får ha matskålar kvar hela tiden. Jag protesterar med 33 års erfarenhet av amrisar i ryggen:) Jo, amrisar äter ju i princip alltid, men det har funnits tider av trubbel. Så gptt som alltid botat med envishet och brist på "extragott".
Tack för läsningen!