tisdag 21 februari 2012

Alla kommuner borde ha "tak över huvudet-garanti"

.
I lokaltidningen läser jag "Nästan 200 personer är hemlösa i Väsby - fyra gånger så många som för sju år sedan" men kd-politikern vill inte ordna något härbärge de närmaste åren.

(Ja, jag ska skriva HUND-inlägg också...)

Samhället blir allt hårdare, känns det som. Som arbetsför ska man vara beredd att hoppa på det mesta och vara glad att man har ett jobb. Och nu får jag lära mig att många hyresvärdar inte godkänner ekonomiskt bistånd som inkomst. Hur har de tänkt här? Vi har inte 0 % arbetslöshet. Det är väl många som lever på bidrag. Eller a-kassa kanske inte räknas som ekonomiskt bistånd? Det viktiga är väl att man kan betala hyran!

Maria Fälth (kd), ordförande i social- och äldrenämnden i Väsby, säger ganska tydligt, enligt artikeln i lokaltidningen, att de ser att det finns ett behov, men de tänker inte göra något de närmaste åren i alla fall.

Det vore för skamligt om folk ska behöva frysa ihjäl i Väsby för att de inte har någonstans att sova på natten. Att kunna ge varm soppa, smörgås och en madrass på golvet i ett uppvärmt utrymme borde väl inte kosta kommunen så mycket. Det måste ju finnas någonting. I Stockholm finns "tak över huvudet-garanti". Det borde det finnas i alla kommuner. Ja, mycket verkar ha ändrat sig på senare tid.

Jag förstår att det vore jobbigt att ha en kriminell eller störande drogberoende person som granne. Men de ska inte behöva leva på gatan, nattbussen eller skogen. Det är ovärdigt Sverige. Eller är vi inte ett välfärdsland längre?

Det är skönt att sitta i en bostadsrätt och hela tiden bara behöva möta skötsamma människor, men det finns ju en massa andra också, som inte kan köpa en bostadsrätt, som inte klarar de stora kraven från samhället.

Och så har vi kalla vintrar i Sverige. I varmare länder kan man överleva i tält eller en kåkstad. Men här måste det finnas ett skyddsnät!

Kanske politikerna i hemlighet hoppas att alla med problem ska göra som "snömannen" i Umeå - köra ut i skogen i Norrland med bilen och vänta på att svälta ihjäl, eller frysa ihjäl, vilket nu kommer först.

.

Inga kommentarer: