onsdag 22 februari 2012

Skäms Väsbyhem!

.
Jag läser om en man som kände sig tvungen att avliva sin snälla rottweiler för att slippa vräkning från sin lägenhet i Väsbyhem! Jag skäms för att vara Väsbybo!
Jag undrar hur i hela friden det kan vara lagligt att en hyresvärd får bestämma vilka hundraser som hyresgäster ska få ha eller inte ha - inte på grundval av hur hunden uppför sig, utan på grundval av vilka hundraser som de andra hyresgästerna kan vara rädda för.  En sak är väl om hyresvärden inte accepterar att man har en hund som biter folk eller andra hundar. Men man kan inte gå efter rasen!

Jag passar en ursnäll rottweiler ibland. Hon är så genomsnäll - troligen den snällaste hunden i min flock - inklusive mina egna hundar! Skulle inte hon få bo i en Väsbyhemslägenhet? Och Cesar Millans Daddy skulle inte heller ha fått bo i Väsbyhem!

Däremot rastade jag under ett helt år en hund född utomlands som bodde i en Väsbyhemslägenhet men som faktiskt var ganska farlig. Den bet både folk och djur. En mycket vaktig och dominant hund. Den blev omplacerad, men det slutade med avlivning. Den hunden fick bo kvar!  (Tillägg: Den hunden hade inga som helst kamphunds- eller molossergener i sig.)

Visserligen är jag inte så stor vän av kamphundar som t ex Cesar Millan är. Jag gillar absolut inte gener för hundslagsmål. Men jag vet också att medveten socialisering och träning av en kunnig ägare redan från valpåldern och framåt kan göra att "kamphundsgenerna" i princip inte märks. "Kamphundsraser" är kraftfulla hundar och kan vara svårare att ha än många raser,  men fortfarande är det inte förenligt med ett rättssamhälle att döma efter rasen i stället för beteendet.

Vi kunde väl lika gärna gå tillbaka till 30-talet där hyresvärdar inte accepterade romer!!

Härnäst kanske man inte får ha... grand danois? Eftersom många hyresgäster kanske är rädda för stora hundar!

Det här är sjukt. Jag orkar nog inte ta tag i det, men jag säger SKÄMS Väsbyhem och SKÄMS svenska rättsväsende som ännu inte har rensat bort denna uppenbara galenskap!
.

3 kommentarer:

Jessica & Scully sa...

Kunde inte hålla med mer!! Känner en person som har varit tvungen att adoptera bort sin hund för att få flytta till en annan lägenhet, hon har fått lämna bort en familjemedlem som aldrig har varit ett problem för grannarna. Jag har skrivit mail till Väsbyhem som de inte ens har svarat på. Kommer aldrig flytta till en av deras lägenheter.

Carina Gerken Christiansen sa...

Förslag till mejl till
Ulf Dohnhammar,vd Väsbyhem

ulf.dohnhammar@vasbyhem.se

Vi vill härmed protestera mot er hundpolicy. Det finns, enligt statistik och experter, inga hundraser som är farligare än andra. Det är fel av er att förbjuda vissa raser. De bidrar till segregering mellan människor. Människor i hyresrätt bör ha samma (mänskliga) rättigheter som personer som äger sin bostad. Ni beter er nyckfullt och utan vetenskaplig grund. Ert beteende bidrar till en situation av rättslöshet för era hyresgäster.
Med vänlig hälsning och förhoppning om att ni tar ert ansvar.

Gunilla M sa...

Bra förslag, Carina!